Вибори до Європарламенту: праві збільшили підтримку
  • Пон, 10/06/2024 - 16:43

Протягом 6-9 червня у державах ЄС відбулися вибори до Європарламенту. Вже завершилося голосування у 27 країнах, явка склала 51%, що є рекордно високим показником за останні 30 років. За попередніми результатами, Європейська Народна Партія залишиться з найбільшим представництвом, а низка правих партій додали підтримки.

Європейську Народну Партію прийнято визначати як правоцентристську. При цьому до її складу ходять такі політики як Дональд Туск, який представляє загальний мейнстрим ЄС і його складно назвати правим. ЄНП стане основою для формування нової коаліції. 

Визначним трендом цих виборів стало суттєве зростання підтримки правих. Лідери провідних європейських держав (Олаф Шольц та Еммануель Макрон) зазнали приголомшливої поразки від правих сил. У Франції перемогу здобула партія Національне об’єднання, а в Німеччині християнські демократи ХДС/ХСС отримали 30,2% голосів. На другому місці опинилася права популістська Альтернатива для Німеччини (AfD), набравши 16,2%.

В Іспанії праві подвоїли свої попередні результати, у Бельгії також розгромили лівих. Зберегли владу та показали сильні результати в Італії, Угорщині, Австрії, Греції, Нідерландах, Болгарії, Хорватії та Кіпрі. В Європарламенті буде дві фракції правих: консервативна з «Європейських консерваторів та реформісти» та євроскептики з «Ідентичності й демократії». При цьому у Європейській Народній Партії вже заявили, що з останніми не готові створювати коаліцію.

Як і передбачалося, позиції лівих справді похитнулися. Найбільше місць втратили Зелені (20) та ліберальна фракція «Відновлення Європи» (22). Також дещо втратили підтримку ліві радикали та соціал-демократи. На тлі війни, економічної та міграційної кризи їх програми втратили актуальність. Дедалі менше людей надають пріоритетність боротьбі зі змінами клімату та сприянню мультикультуралізму (чому посприяли і пропалестинські протести).

Вибори до Європарламенту вже стали поштовхом до зміни національної влади в деяких країнах. Наприклад, прем’єр-міністр Бельгії ліберал Александер де Кроо подав у відставку, адже його партію набрала лише 5% голосів. Про нові парламентські вибори оголосив і Еммануель Макрон, адже його політсила вдвічі поступилася партії Марін Ле Пен. Загалом простежується тенденція підтримки більш консервативної та поміркованої політики.

Зміни в Європарламенті суттєво не вплинуть на Україну, адже коаліцію знову формуватиме Європейська Народна Партія. Однак наразі не відомо, хто ще увійде до коаліції. Загалом позиції правих не до кінця ясні, адже європейські консерватори виступають з підтримкою України (в тому числі зброєю), а євроскептики з “Ідентичності й демократії" нерідко виявляли нейтральність чи навіть проросійські наративи. При цьому можливі й сюрпризи, адже останнім часом Марін Ле Пен і її партія висловлювалися на підтримку України та мала конфлікт з «Альтернативою для Німеччини» через їх зв’язки з Китаєм та підтримку Росії.