Владика Ігор взяв участь в урочистостях з нагоди інавгурації ректора ЛНУ імені Івана Франка Володимира Мельника
  • Втр, 02/09/2014 - 15:32

У понеділок, 1 вересня, в актовій залі ЛНУ ім. І. Франка відбулася церемонія інавгурації новообраного ректора Володимира Мельника. Участь у цьому урочистому заході взяв Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

У привітальному слові з нагоди інавгурації нового ректора ЛНУ ім. І. Франка Володимира Мельника, Митрополит Ігор зокрема сказав: «Вважаю це за велику відповідальність перед народом! – І додав, - звичайно, що ця ноша не легка, однак, Бог допомагає тим, хто надіється на нього».

Архиєрей також висловив прохання щодо викорінення хабарництва з університетського середовища. За його словами, це гальмує розвиток людини, її науки та знання.

Водночас владика Ігор склав сердечні привітання й побажання новообраному ректору: «Бажаю Вам, вельмишановний Ректоре, пане професоре Володимире,  щоб у Вашому й нашому університеті імені Івана Франка, виховувалися й зростали фахівці високої кваліфікації знання й науковці, віддані працівники, мужні патріоти, особи з почуттям високої гідності нашої України!».

Додамо, що в урочистостях, окрім наукового і студентського середовища, взяли участь представники влади області й міста, а також духовенство й запрошені гості.

 

Інавгураційне вітання Митрополита Львівського новообраному ректору Національного університету імені Івана Франка
 
 

Вельмишановний пане Ректоре, професоре Володимире, Високоповажні професори, доценти та викладачі різних ступенів, Високошановні представники обласної і міської влади, присутні гості,

    маю велику честь промовити кілька вітальних слів при оказії введення на посаду новообраного Ректора університету ім. Івана Франка. Вітаю Вас, вельмишановний пане Ректоре, професоре Володимире, з цим обранням й бажаю Вам бути дуже сумлінним патріотом університету та України на цій кафедрі! Вважаю це за велику відповідальність перед народом! Роздумую та жалкую разом з величезним числом львів’ян над тим, що так довго пост Ректора в цьому велетні-університеті був вакантним, мимо багатьох вчених, мудрих та гідних осіб зайняти цю посаду. Звичайно, що ця ноша не легка, однак, Бог допомагає тим, хто надіється на нього. Здогадуюся, що маєте свої плани, вмієте прислухатися, приймати рішення і не боятися слідувати словам святого Івана Хрестителя, який вказував на Ісуса Христа й промовив: «Йому треба рости,мені ж маліти» (Ів 3,30). Зробимо великий крок вперед, коли у кожній спільноті: більшій і меншій, науковій та виробничій,це правило буде реалізуватися. Велика це чеснота: вміти уступати місце іншим, особливо, молодшим, яким необхідно рости, допомагати їм в цьому, підтримувати й радіти їхнім успіхам. Бажаю Вам, достойний пане Ректоре, бути людиною виваженої позиції й доброго принципу! Довіряйте людям, але не забувайте провіряти й контролювати їх, це для довірених осіб дуже важливо, щоб набувати більший досвід відповідальності. Будьте мужні, щоб призначати молодих, досвідчених та успішних осіб на керівні та відповідальні місця, бо університет повинен і в такий спосіб гідно розвиватися.

І ще, дуже важлива річ: поставте перед собою велику мету – викорінення хабарництва в навчальному закладі. Ці побори - в переносному розумінні «рекетирство», принижують гідність викладача та студента. Такої форми навчання  не  повинно  існувати  серед нашого народу. Студенти про це говорять, ми і ви знаєте про це, а хабарництво гальмує розвиток людини, її науки та знання. Перепрошую,  що кажу це, бо мене дуже болить, коли студенти приходять й розповідають про необхідність вкладених купюр в залікову книжку. Ваші студенти, більш як гідно, показали себе на «Помаранчевому протистоянні»та захистові «Гідності особи» у Києві та Львові. Виховуєте патріотів, про яких сьогодні згадували на урочистому початку навчального року, що засвідчили відданість своєму народові, проливаючи свою кров за краще майбутнє нашої України. І тепер, кожна особа, що бере хабар до своєї кишені, повинна пам’ятати, що таких грошей не годиться класти  в кишеню, бо це ціна крові героїв-студентів, випускників, багатьох осіб «Небесної сотні», лицарів АТО,які пролили свою кров за кращу долю нашого народу. Боротьба триває! Апостол Юда, що зрадив Христа за гроші,повернув їх первосвященикам і старшим,  вони ж промовили: «… Їх не годиться класти до скарбнички, бо це ціна крови» (Мт 27,6). Нам відомо, що в цьому університеті добрі викладачі й студенти! Знаємо певних викладачів університету, що, навіть, своїми коштами, іншою матеріальною та моральною підтримкою, досвідом й порадами допомагають студентам цього славного університету.

Бажаю Вам, вельмишановний Ректоре, пане професоре Володимире, щоб у Вашому й нашому університеті імені Івана Франка, виховувалися й зростали фахівці високої кваліфікації знання й науковці, віддані  працівники, мужні патріоти, особи з почуттям високої гідності нашої України! Хай Господь  благословить Вас силою духа, відважними рішеннями, вірними друзями, гідними науковцями, успішними студентами, духом патріотизму й любові до нашої України та добрим здоров’ям на багато років життя!

+ Ігор

Митрополит Львівський УГКЦ

 

1 вересня 2014 р.Б.