XV Європейський тиждень у Палермо як нагода свідчити про війну в Україні
  • Пон, 27/05/2024 - 18:11
Представники з України взяли участь у черговому проведенні «Європейського тижня» в сицилійському місті, в центрі уваги якого, серед інших тем, знову була війна, що триває на сході Європи.

Ми маємо обов’язок говорити правду, розповідати про те, що сьогодні відбувається в Україні. На цьому наголосив єпископ Павло Гончарук, Ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії, який взяв участь у заходах з нагоди «XV Європейського тижня», що від 19 до 26 травня 2024 року відбувався в місті Палермо, що на італійському острові Сицилії.

Тиждень духовних, культурних і суспільно-політичних заходів, щоби відзначити християнське коріння Європи. Такі завдання ставить перед собою Європейський тиждень, ініціатива, яка зродилася в контексті відзначення 50-річчя Римських Угод, що дали початок сучасній європейській інтеграції. Ініціатором і незмінним організатором тижня є місцевий священник о. Феліче Лупо.

Цьогорічне відзначення проходить під гаслом: «Усе людство підносить до неба гучне благання про справедливість і мир». Воно також поєднане з ювілеєм 400-річчя віднайдення реліквій святої Розалії, Небесної покровительки Палермо. Як і минулого року, однією з головних тем є війна в Україні. Свідченням про неї була присвячена панельна дискусія, що відбулася 24 травня за участі єпископа Павла Гончарука з Харкова, владики Діонісія Ляховича, Апостольського Екзарха для українців візантійського обряду в Італії, та о. Ярослава Кравця, настоятеля домініканців в Україні.

єпископ Павло Гончарук

єпископ Павло Гончарук

В коментарі для Радіо Ватикану – Vatican News єпископ Павло поділився думками про те, чому потрібно брати участь у таких заходах:

«В першу чергу це дуже потрібно з огляду на те, що для ворога найкраще було би, щоб про Україну не говорили, щоб про неї не пам'ятали, щоб не говорили про те, що відбувається, що триває війна, що гинуть люди, що одна країна несправедливо атакована іншою країною. Для них дуже важливо, щоб про це не говорили. А ми є тут для того, щоб ще раз дати знати про те, що в нас є війна, що нас атакувала Росія, що вона вбиває наших чоловіків і жінок, дітей, наших старших осіб, руйнує наші міста, заміновує наші поля, просто хоче знищити нашу країну. Ми тут для того, щоб про це сказати і подякувати тим, які про нас пам'ятають, не забувають, моляться, допомагають. Особливо велика подяка отцеві Феліче, який з великою горливістю, разом зі своїми співпрацівниками і друзями наголошує цю проблематику, також закликаючи інших до відповідальності. Тому я дуже вдячний Богу та організаторам за те, що ми є тут, що можемо про це говорити разом, молитися, а також називати все своїми іменами».

Зі своїм співбратом у єпископстві погоджується і владика Діонісій, який додає:

 

«Це потрібно робити, і не тільки в Палермо, але й у інших містах Італії, говорити правду про Україну, про війну. Бо сьогодні багато говориться про мир, але розуміючи той мир так, щоб мені було добре, щоб в моїй країні було добре, а не те, щоб було добре в загальному для світу. Тому, таке свято, як тут, дуже потрібне, щоб ми могли сказати правду, і ми правду говоримо, саме правду про війну».