Завершено розслідування масового вбивства індійських християн в 2008 році
  • Пон, 09/11/2015 - 16:06

У грудні цього року будуть опубліковані результати розслідування вбивства 100 християн в Оріссі (Індія), що сталося в 2008 році.

Суддя А.С. Найду, глава комісії, яка проводить розслідування, зазначив, що для з'ясування всіх обставин знадобилося так багато часу, тому що багато сторін, замішаних в розслідуванні, у тому числі місцева влада, не бажали співпрацювати зі слідством.

У результаті заворушень, що відбулися в Оріссі в серпні 2008 року, близько 100 християн загинуло, 56000 лишилися без притулку, 300 церков і 6000 будинків були зруйновані і розграбовані. Заворушення були спрямовані проти представників касти недоторканних, які висловили намір перейти в християнство. Велика кількість християнок, у тому числі і черниць, були згвалтовані.

В даний час індуїстські екстремісти знову влаштовують заворушення, виправдовуючи свої дії тим, що представники релігійних меншин, таких, як мусульмани і християни, «проникли на індійську територію» і «почали політичну агітацію». Християн звинувачують також в «цілеспрямованому наверненні місцевого населення», наводячи як доказ дані статистики, згідно з якими кількість християн в деяких регіонах країни значно зросла.
Радикали також вимагають створення релігійного реєстру населення, в якому було б зазначено віросповідання кожного громадянина.

Архиєпископ місцевої єпархії Джон Барва SVD зауважив, що після заворушень 2008р. віра християн цього регіону тільки зміцніла.

За твердженням правозахисника Джагадіш Чандри, радикальні індуїстські ідеї проникли в урядові, поліцейські та суддівські кола, що призводить до порушення принципів справедливості, рівності і світськості, проголошуваних Конституцією Індії.