Заява католицьких єпископів Білорусі з приводу звинувачень уповноваженого у справах релігії
  • Пон, 02/02/2015 - 20:11

Мінськ, 30 січня 2015

Католицькі Єпископи Білорусі на позачерговому пленарному засіданні 30 січня 2015 обговорили озвучені останнім часом звинувачення на адресу польських священиків, які служать в Білорусі, а також в незацікавленості керівництва Католицької Церкви в підготовці своїх священиків.

Минулого тижня Леонід Гуляко, уповноважений у справах релігії Білорусі, заявив, що деякі священики-іноземці, в основному з Польщі, намагаються займатися в Білорусі політикою. За його словами, вони критикують Білорусь, її закони і керівництво країни. У таких випадках влада не погоджує продовження їх перебування в республіці.

Гуляко також зазначив, що серед католицьких священнослужителів зустрічаються і такі порушення, як здійснення богослужінь поза тих регіонів, де конкретному священику-іноземцю було дозволено служіння. Також не завжди священики-іноземці в повному обсязі володіють державною мовою Білорусі.

 

Заява римо-католицьких єпископів Білорусі

Ми, як і віруючі-католики, з глибокою стурбованістю сприймаємо ці звинувачення, які вважаємо необгрунтованою образою Католицької Церкви і розпалюванням міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі.

У 1989 р в Білорусі служило близько 60 місцевих священиків. Зараз їх кількість зросла до 360, тобто збільшилася в шість разів. Хіба це не показник того, що наша Церква докладає багато зусиль у галузі підготовки місцевих священиків? Проблема в тому, що в радянські часи в Білорусі через відсутність семінарії не було можливості підготовки нових священиків. Слава Богу, сьогодні це можливо, але при цьому потрібно пам'ятати і про те, що священство - це не професія, а покликання, і ніякою силою нікого не можна послати в семінарію.

Наша Церква все ще потребує допомоги священиків з закордону. Але ми відроджуємо білоруську Церкву, і священики із зарубіжжя займаються пастирською діяльністю серед громадян нашої країни, благодійністю, будують і відновлюють святині, які вони з собою не заберуть, але які залишаться тут. Без їхньої допомоги багато віруючих залишаться без пастирської опіки.

Ми запрошуємо допомагати священиків і з інших країн, але у зв'язку із загальним  браком їх кількості це практично неможливо реалізувати. В окремих випадках деякі священики, які мали можливість приїхати, не отримали дозволу на служіння.

Тому ми звернулися до Уповноваженого у справах релігій і національностей Гуляко Л. П. з проханням представити конкретні факти по висловлених звинуваченнях і з пропозицією в майбутньому предметно обговорювати подібні проблеми безпосередньо з нами.

Незважаючи на існуючі труднощі, ми висловлюємо надію на продовження конструктивного діалогу, розвитку відносин Католицької Церкви з державою і суспільством, з іншими віросповіданнями, насамперед з Білоруською Православною Церквою, на благо нашого народу, його морального виховання, консолідації суспільства і розвитку міжконфесійного та міжнаціонального спокою.

Католицькі Єпископи Білорусії