Збільшується ареал переслідування християн
  • Пон, 28/12/2015 - 16:31

«Помолімося за християн, яких переслідують часто при ганебному мовчанні багатьох», – закликав Папа Франциск у своєму акаунті у «Твіттері». У 2015 році послідовники Христа, на жаль, також ставали жертвами переслідувань і дискримінації, які в деяких країнах набули масового характеру. При цьому географія переслідувань не обмежується ареалом діяльності терористичного угрупування «Ісламська держава».

Згідно з даними, що зібрала благодійна організація «Допомога Церкві в потребі», переслідування і дискримінація християн з кожним роком збільшується. В Африці послідовники Христа піддаються тиску з боку терористичного угрупування «Боко Харам», що розповсюдило свою діяльність не лише на територію Нігерії, але також і прикордонні з нею країни.

На Близькому Сході йдеться передусім про переслідування з боку терористів «Ісламської держави». Від початку конфлікту в Сирії 2011 року, кількість прихильників Христа скоротилося там зі 150 тис. до 50 тис. осіб. Ісламісти продовжують витісняти християн з Іраку. Тут вони піддаються дискримінації навіть на політичному рівні. Таким чином, з урахуванням масової міграції, під загрозою є присутність християн у регіоні.

В Азії драматична ситуація спостерігається в Пакистані. В Індонезії в особливо важкій ситуації опинилися християни провінції Ачех, в якій діють закони шаріату і нещодавно піддалися нападам багато християнських культових споруд.

На території азіатського континенту християн переслідують не тільки ісламісти, але також індуїстські радикали. В Індії є часті випадки насильницького навернення сповідників християнства та ісламу в індуїзм.

У той же час позитивна динаміка в поліпшенні ставлення до послідовників Христа відзначається в Центрально-Африканській Республіці, яку в листопаді 2015 року відвідав Папа Франциск.