«Здайся на волю свого Творця!»: Блаженніший Святослав розповів, звідки черпав оптимізм у найважчі хвилини війни
  • Суб, 15/06/2024 - 14:13

Якщо ти дивишся в обличчя смерті і вже більше нічого не можеш зробити — здайся на волю свого Творця, як навчав св. Василій Великий. Бо Творець, який дав Тобі життя, є його паном та господарем і Він про тебе подбає. Були такі моменти, коли я казав: Господи, я здаюся на Твою волю! Про це розповів Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у розмові з ведучим Вадимом Карп’яком у прямому ефірі Радіо Культура 14 червня 2024 року, розмовляючи про війну і Церкву в контексті виходу книжки щоденних звернень Предстоятеля УГКЦ «Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!».

Отець і Глава УГКЦ поділився, звідки брав оптимізм, який помітний у відеозверненнях, особливо в перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну. Він розповів, що в час найбільшої розпуки й безнадійності відчував своїм обов’язком бути проповідником християнської надії.

«Першого дня цієї війни, коли я скерував текст, який зачитувався у всіх наших храмах, уже тоді я говорив, що Україна переможе. Але ця перемога буде перемогою Божої сили над людською ницістю. Досвід світових війн ХХ століття показує, що всі ті, хто розв’язував світові війни, їх і програвав. Ця віра, оптимізм випливає з нашої віри у Бога», — зазначив Глава Церкви.

«Були такі моменти, коли я казав: Господи, я здаюся на Твою волю», — наголосив Блаженніший Святослав.

Предстоятель пояснив, що в цих словах не йдеться про те, щоби просто здатися. Тут мовиться про особисте довір’я людини до свого Бога.

«У Твоєму милосерді я бачу своє майбутнє. Емоції оптимізму бралися з цього стосунку. Ми здалися на милість Богу, очевидно, що ми не хотіли здаватися на милість окупанта. Це було глибоке довір’я до мого Бога, Творця і Спасителя, яке мені давало можливість думати, діяти, шукати орієнтирів. Серед темряви це світло животіло. Я лише хотів це світло роздмухувати і проєктувати у своїх зверненнях», — сказав Глава Церкви.

Відповідаючи на запитання ведучого про те, яка роль священників у війні, окрім очевидного — місії капелана, Предстоятель УГКЦ пригадав свою зустріч на початку війни з мером Києва Віталієм Кличком, який просив про слово надії.

Священник дає надію. «Слово надії важливіше за харчі і одяг. Слово, яке виставляє орієнтири, допомагає віднайти сенс боротьби, зміст болю і страждання. Воно є важливіше за хліб і одяг під час війни. Очевидно, що все решта ми теж робили. Але слово надії — це щось, що мене навіть заохотило продовжувати ці щоденні звернення», — додав духовний лідер українців.

Послухати інтерв’ю можна за покликанням.