Життя без хреста не може бути християнським, – Папа Франциск
  • Птн, 26/09/2014 - 19:20

Християнин не зможе зрозуміти Христа Спасителя без хреста, без готовності нести його разом з Ісусом, – сказав Папа Франциск під час ранкової Літургії у Ватикані, 26 вересня 2014 р. Б.

Мати віру, належати до Господа  –  означає розділити з Ним тяжкість хреста. В іншому випадку, може йтися тільки про добрий, на перший погляд, шлях, але несправжній. Основою для проповіді Святішого Отця став євангельський уривок, в якому Ісус розповів учням, «що Син Людський має багато перетерпіти, що Його відкинуть старші, первосвященики та книжники, що Його розіпнуть і на третій день Він воскресне».

За словами Папи Франциска, Ісус мав «справжню катехезу про свою ідентичність»: страждання і хрест  –  ось шлях Месії. Папа нагадав, що учні не хотіли приймати такої істини, але Христос поступово готував їхні серця, а також серце народу, до цього. Господь розповідав про велику любов Божу і тяжкість гріха, звільнення від якого прийде через хрест. «Не можна зрозуміти Ісуса Христа Спасителя без хреста (...) Ми можемо думати, що Він є пророком, благодійником, святим. Але Христа Спасителя без хреста зрозуміти неможливо», – сказав Папа.

Святіший Отець сказав, що серця людей почали відкриватися на цю дійсність тільки в Вербну Неділю, а потім, після смерті, ідентичність Христа відкрилася повністю, про що говорить «перша сповідь» центуріона.

Ісус крок за кроком нам готує до доброго розуміння Своєї Таємниці, «готує до того, щоб супроводжувати Його, несучи наші хрести на шляху до відкуплення». «Він готує нас бути киринейцями, щоб допомагати Йому нести хрест», – сказав Папа і додав, що життя без хреста не є християнським: воно може бути духовним, добрим, але не християнським, – переконаний Святіший Отець.