Зустріч у справі повернення храму св. Миколая в Києві
  • Суб, 24/05/2014 - 10:05

23 травня в приміщенні Міністерства Культури України відбулася зустріч Міністра Євгена Нищука з представниками римсько-католицької парафії св. Миколая, представниками Національного будинку органної та камерної музики України, а також із представниками Департаменту мистецтв та навчальних закладів Міністерства Культури України, Департаменту у справах релігій та управління правового забезпечення.

Зустріч відбулася з ініціативи народного депутата України Ємця Леоніда Олександровича який і першим забрав голос, запрошуючи усіх до короткого представлення Міністру Культури ходу справи щодо повернення костьолу св. Миколая, який досі вживається як органний зал.

О. Павло Вишковський ОМІ, Настоятель Делегатури Місіонерів Облатів Непорочної Марії в Україні подякував за можливість зустрічі, яка мала б бути надією на позитивне вирішення справи повернення костьолу римсько-католицькій громаді, адже цей унікальний для Києва храм, що бере початок від кінця XIX сторіччя було збудовано за ініціативи та за кошти вірних римсько-католицької парафії святого Миколая м. Києва. Державні архіви України містять достатньо документальних доказів того, що єдиним забудовником і власником храму являється Римсько-Католицька Церква в особі парафії святого Миколая, яка існувала в період 1909-1938 р.р. до моменту арешту священиків, знищення парафії і захоплення храму та всього парафіяльного майна радянською владою. З проголошенням Україною незалежності з’явилась надія на повернення храму. Спочатку, після тривалих звернень і молитви, вірні домоглися того, що влада дала дозвіл на молитву біля стін костелу, і, починаючи з 29 вересня 1991 року, щонеділі, за будь-якої погоди віруючі збирались біля храму на Службу Божу. Від 4 січня 1992 року був отриманий дозвіл на проведення богослужінь всередині храму у вільний від концертів та репетицій час. Очільники міської влади обіцяли тоді за 2-3 роки повернути будівлю храму віруючим, але не дотримали слова до сьогодні, внаслідок чого культова споруда – костьол святого Миколая – досі використовується не за призначенням.

Відтоді вже більше 20-ти років регулярно звертаємось до всіх відповідних державних органів з проханням розглянути та вирішити наше питання. Після візиту в Україну Папи Римського Йоана Павла ІІ, очільники держави Україна і міста Київ прямо говорили про те, що повернуть святиню релiгiйнiй громадi, але, на жаль, це досі не відбулося. Не зважаючи на наші багаторазові звернення з відповідними клопотаннями, ми завжди отримували негативні відповіді, або необґрунтовані відписки.

Пан Станіслав Григорук – голова парафіяльної спільноти Римсько-католицької парафії святого Миколая у Києві наголосив на тому, що одна з основних проблем, що склалися відносно костьолу – це невпинне руйнування будівлі святині. Костьол знаходиться в дуже поганому стані: сирість та пліснява розповсюдились вже не тільки у підвалі, але й руйнують стіни храму, у наявності є глибокі та довгі тріщини стін, протікає дах, мокне стеля, застаріли труби та електропроводка. Всіх нас  дуже непокоїть те, що за декілька років стан храму погіршиться настільки, що в ньому не можна буде проводити ні концертів, ні богослужінь.

Представники Національного будинку органної та камерної музики України  заявили під час зустрічі, що вони не проти перейти в іншу будівлю після того, як вирішиться питання надання їм іншого приміщення.

На завершення Міністр Культури заявив, що він за тим, що культова будівля повинна виконувати свою функцію і що потрібно шукати альтернативну пропозицію для переходу Національного будинку в інше місце, але поки що потрібно знайти таке місце і вказати конкретну адресу, щоб справа розпочала рухатися вперед.

Джерело: www.omi.org.ua