Африканські єпископи дадуть спільну відповідь на ватиканську декларацію про благословення
  • Чтв, 28/12/2023 - 14:16

Кардинал Фрідолін Амбонго з Конго, член Ради кардиналів, яка допомагає Папі Римському керувати Церквою, закликав єпископські конференції африканських країн виробити одностайну відповідь своїм вірним щодо нещодавньої згоди Святого Престолу на благословення священниками зокрема і одностатевих пар.

Деякі єпископські конференції африканських країн скритикували доктринальну декларацію Дикастерії Доктрини Віри Fiducia supplicans щодо душпастирського значення благословень. Вона відкриває можливість благословення “неврегульованих” пар, у тому числі одностатевих. І водночас нагадує, що доктрина про шлюб не змінюється, оскільки благословення не означає прийняття зв'язку. З огляду на проханням двох осіб про благословення, навіть якщо їхній стан як пари є “неврегульованим”, рукоположений служитель зможе висловити згоду, але уникаючи того, щоб цей жест душпастирської близькості містив елементи, навіть віддалено схожі на обряд шлюбу. Документ розрізняє літургійні благословення та спонтанні благословення, які більше схожі на жести народної побожності: саме до цієї другої категорії пропонується можливість уділення благословення також тим, які не живуть згідно з нормами християнської моральної доктрини, але смиренно просять, щоб їх благословили.

У деяких африканських країнах, таких як Замбія, Камерун чи Малаві, єпископи швидко заборонили священникам уділяти такі благословення. У листі до глав усіх єпископських конференцій на цьому континенті від 20 грудня кардинал Амбонго, який очолює Симпозіум Єпископських Конференцій Африки та Мадагаскару (SECAM), закликав єпископів спільно відповісти на ватиканську декларацію.

 

За матеріалами ekai.pl.