Апостольська Столиця: в світі зневажається право на життя і свободу віросповідання
  • Птн, 04/11/2016 - 17:08

Постійний спостерігач від Апостольського Престолу монс. Бернардіто Ауса виступив на 71-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй, присвяченій просуванню і захисту прав людини.

Життя ненароджених дітей, мігрантів, жертв бойових дій, бідних людей похилого віку як і раніше не цінується, підкреслив ватиканський прелат. Звичайно, на цю тему ведуться розмови, проте дієвий захист прав людини не вважається пріоритетним завданням. Держави зобов'язані звернути увагу на «систематичне позбавлення права на життя» і забезпечити належним житлом та послугами людей, які через свою бідність живуть в крайній нужді.

За словами монс. Ауси, просування в справі захисту життя пов'язане зі зростаючим консенсусом, на всесвітньому рівні, в питанні скасування смертної кари. Такий вирок, зазначив прелат, цитуючи Папу Франциска, «суперечить Божому задуму», представляючи собою образу «недоторканності життя і гідності людської особи». Смертна кара не може вершити справедливості: вона живить помсту.

Сукупне розуміння прав і людської гідності вимагає також визнання соціальних, культурних, політичних і духовних прав всіх людей. Такі права включають свободу думки, совісті і релігії, закріплені в 18 параграфі Загальної декларації прав людини. Людям повинна бути гарантована також «свобода змінювати свою релігію або віросповідання».

Архієпископ Бернардіто Ауса підкреслив, що люди продовжують зазнавати переслідувань, ув'язнення, а іноді і смерті виключно за свої релігійні переконання. Навіть самі релігійні громади не застраховані від спокуси порушити свободу совісті та віросповідання інших людей: відомо, що нетерпимі інтерпретації деяких релігійних переконань привели до великих переслідувань.

Релігія, підкреслив ватиканський дипломат, стає «джерелом дискримінації» в тому випадку, коли нею зловживають, використовуючи для визначення ідентичності та єдності нації.