Апостольський Престіл про роль молоді в інтеграційних процесах
  • Суб, 08/10/2016 - 14:55

На проблеми молодих мігрантів звернула увагу делегація Апостольського Престолу на Середземноморській конференції ОБСЄ. Її керівник, о. прелат Януш Урбанчик виступив 5 жовтня 2016 року в Відні. Він назвав процеси, які зараз відбуваються в регіоні "надзвичайною гуманітарною ситуацією" і закликав до дискусії на тему, як ці проблеми перетворити в можливості.

Мало того, що юнаки та дівчата часто втікають від насильства, війни і переслідувань, бідності і соціальної ізоляції, вони залишаються одні в цих небажаних поїздках. Це руйнує сім'ї, серйозно впливає на освіту, і включає молодь в спіраль труднощів, невизначеності і вакууму ідентичності, що позбавляє її необхідних умов для створення свого власного майбутнього. Така ситуація робить її особливо вразливою для злочинності, в тому числі експлуатації та торгівлі людьми, а також екстремізму і радикалізації.

Міграційні потоки змінюють соціальний і геополітичний баланс, і молоді люди ростуть в умовах зростаючої глобалізації. У цьому контексті інтеграція є ключовим фактором. Молодь повинна вчитися жити в розмаїтті, в діалозі, щоб сприймати мультикультуралізм не як загрозу, а можливість, процитував думку папи Франциска о. Урбанчик.

Священик ще раз озвучив позицію Апостольського Престолу про необхідність припинення поширення небезпечної думки, що мігранти - це загроза для нашої безпеки. І молодь може тут зіграти неоціненну роль: стати локомотивом для інтеграції. Нові покоління здатні навчити нас, що зближення різноманітних і різних культур, релігій і мов, не тільки можливо, але і корисно для суспільства, сказав ватиканський дипломат і нагадав, що Франциск називає це "культурою зустрічі".