Австрійський біоетик про сурогатне материнство: діти – це не продукт бізнесу
  • Чтв, 11/01/2024 - 10:16

Директор Інституту біоетики при Конференції єпископів Австрії Сюзанна Куммер вітає пропозицію заборонити в усьому світі так зване сурогатне материнство – практику, яку Папа Франциск назвав «осудною» у своєму зверненні до послів Святого Престолу на початку року.

Про це віденський експерт з біоетики говорить в інтерв’ю для Vatican News.

«Папа Франциск чітко підкреслює, що сурогатне материнство суперечить концепції прав людини, оскільки зневажається гідність жінки і дитини», – заявила генеральний директор Інституту біоетики IMABE Сузанна Куммер, у зв’язку з промовою Папи Римського, якою він звернувся до дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі, у понеділок, 8 січня. «Дитина – це завжди дар, вона ніколи не повинна бути предметом контракту», – сказав Франциск дипломатам із 184 країн світу та попросив міжнародну спільноту шукати заборону цієї практики на міжнародному рівні.

Австрійський біоетик повторює заклик Папи, кажучи: «Немає етично чистого сурогатного материнства, тому що діти комерціалізуються». Як вона додає, Папа звертає увагу як на дітей, так і на жінок, які піддаються психологічній і фізичній експлуатації, коли потрапляють у так звану репродуктивну індустрію. За словами біоетика, яка цитує кілька експертних досліджень, «ці жінки дуже часто походять із бідних сімей, опиняються у залежних відносинах і самі переживають драматичні ситуації, коли їм доводиться відмовлятися від народженої дитини, оскільки це передбачено договором».

Сюзанна Куммер розглядає звернення Папи як заклик поважати «екологію людини» – термін, який уже використовував Папа Бенедикт XVI у своїй промові в німецькому Бундестазі в 2011 році. Вона послалася на розвиток у сфері прав тварин, згідно з яким, наприклад, собаківники у Канаді за законом зобов’язані залишити цуценят з матір’ю принаймні на три місяці перед продажем, щоб не травмувати їх. «Натомість, у сфері сурогатного материнства сурогатні матері повинні відмовлятися від своїх немовлят протягом декількох годин, тому що клієнти заплатили і хочуть дитину», – зазначає директор IMABE. «Я вважаю, що основний принцип Папи такий: ми можемо захистити природу та екологію лише тоді, коли ми також поважаємо екологію людини, якщо ми також захищаємо себе у відповідний для людини спосіб».

Сюзанна Куммер повідомляє, що нещодавно до Папи звернулися молоді люди, народжені сурогатними матерями. Серед них француженка Олівія Морель, відверта атеїстка та феміністка, яка виступає за заборону сурогатного материнства. «Вона на власному досвіді відчула, що означає бути продуктом бізнесу. Вона каже: це принизлива процедура для неї як дитини. І що особливо травматичне – це не доленосне розлучення з рідною матір’ю чи генетичною матір’ю, а скоріше те, що вся концепція існування з самого початку пов’язана з тим фактом, що в дитинстві людиною торгують за гроші. Тому вона попросила Папу зайняти публічну позицію щодо цього».

Це також стосується політичних рамок цієї практики. З 2015 року Гаазька конференція з уніфікації норм міжнародного права працює над міжнародно-правовою базою для сурогатного материнства. У грудні минулого року Європарламент проголосував за визнання батьківських прав на європейському рівні, незалежно від типу сім’ї, до якої належить дитина, і того, як вона була зачата чи народжена. «Цей стандарт відкриває двері для торгівлі дітьми», – каже експерт з біоетики.

«Ні тіло жінки, ні народження дитини не можуть бути предметом торгівлі у формі виробництва та обміну товарами без грубого порушення прав особи. Я вважаю, що це саме те, на що Папа хотів звернути увагу дипломатів і вимагати, щоб було збережене міжнародне право, яке захищає права людини», – пояснює австрійський біоетик.