Бельгія: трьох лікарів викликали до суду через проведену евтаназію
  • Птн, 17/01/2020 - 17:38

У Бельгії триває судовий процес у справі трьох лікарів, яких звинувачують у порушенні принципів проведення евтаназії, а конкретніше у вбивстві 38-річної Тіни Ніс. Якщо доведуть їхню провину, їм загрожує довічне ув'язнення. Цей символічний процес може серйозно вплинути на систему охорони здоров'я в Бельгії, яка в 2003 році легалізувала евтаназію та сильно сприяє «солодкій смерті».

Евтаназія Тіни Ніс відбулася 27 квітня 2010 року та була здійснена за її бажанням. Однак батьки та родичі жінки довели справу до суду, звинувативши лікарів у фальсифікації її історії хвороби та в некомпетентній діяльності, позбавленій поваги. Тіна Ніс, яка була абсолютно здорова, попросила про евтаназію після розставання зі своїм нареченим. Психіатр, до якого вона звернулася, і який вже раніше спілкувався з нею, сказав однак, що не виникає питання про її «хронічну та невиліковну хворобу», яка може дати згоду на смертельну ін'єкцію. Тож Ніс за позитивним результатом звернулася до відомого психіатра, яка, за даними бельгійських ЗМІ, санкціонувала 1/3 усіх випадків евтаназії, здійснених у цій країні з психологічних причин.

Батьки повідомляють, що Ліве Тієнпонт лише за дві-три зустрічі з їхньою дочкою раптом поставила їй діагноз синдром Аспергера, ту саму легку форму аутизму, яку має Грета Тунберг, і на цій підставі дозволили евтаназію. Тоді вона зробила все, що в її силах, щоби батькам було важко отримати медичну документацію (вони отримали її за 51 день, а не за чотири дні, передбачені законом). Лікарка навіть вдалася до твердження: «Це глибоко травмована, зранена та ненормальна родина з невеликою емпатією та повагою до інших. Я зараз починаю краще розуміти страждання Тіни».

Серед причин, через які батьки довели справу до суду, був також спосіб здійснення евтаназії. Лікар, який прийшов до будинку Тіни, щоб дати їй крапельницю зі смертельними ліками, не мав навіть пластиру, щоби приклеїти голку, і сказав батькові її підтримати, поки він вводив отруту. Після смерті жінки він дав стетоскоп комусь із членів сім'ї, щоб перевірити, чи перестало битися її серце. Виходячи, він порівняв смерть Тіни зі «смертельною ін'єкцією, яку роблять домашній тварині, щоби полегшити її страждання».

Судовий процес відбувається за закритими дверима, адвокатам забороняється інформувати ЗМІ про його хід. Лікарям загрожує довічне ув'язнення, що викликає серйозні занепокоєння в медичному світі. «Навіть якщо лише одного з трьох обвинувачених медиків засудять незначною мірою, це загрожує всій системі», – пише фламандська газета «De Morgen», вказуючи, що в такій ситуації лікарі почнуть перекладати на інших відповідальність за рішення провести евтаназію.

Захисники життя в Бельгії задоволені дискусією про кінець життя, яку спровокував судовий процес. Однак на перемогу не розраховують. Вони нагадують, що торік у Голландії вперше лікар постав перед судом за евтаназію жінки, яка не просила смерті. Хоча комісія з контролю за нормами евтаназії заявила, що «лікар перевищив процедури», суддя виправдав його, мотивуючи, що підтвердження волі пацієнта «є необов’язковим засобом обережності» при проведенні евтаназії. Вирок у судовому процесі в Генті мають винести за два тижні.

на фото Тіна посередині