Благаймо в Пресвятої Богородиці миру для світу
  • Суб, 14/05/2016 - 09:44

13 травня – це літургічний спогад Пресвятої Богородиці з Фатіми. У середу 11 травня 2016 року, під час загальної аудієнції на площі святого Петра у Ватикані, Папа Франциск духовно приєднався до міжнародного паломництва, яке зібрало у цьому португальському містечку тисячі прочан з усього світу та згадав набожність святого Івана Павла ІІ до Пресвятої Богородиці з Фатіми.

«Під час об’явлень у Фатімі Пречиста Діва ще раз закликає нас до молитви, покути й навернення, – сказав Святіший Отець. – Вона прагне, щоб ми більше ніколи не зневажали Господа Бога. Попереджає все людство, що треба довіритись Богові, джерелу любові й милосердя. За прикладом святого Івана Павла ІІ, почитателя Фатімської Богоматері, з увагою вслухаймося в слова Пресвятої Богородиці і благаймо миру для всього світу».

Папа Франциск вже висловив намір відвідати Фатіму під час міжнародного паломництва, що відбудеться 13 травня наступного, 2017 року. Його приїзд буде приурочений до святкування 100-річчя об’явлень Пречистої Діви Марії на землі Португалії. Центральні святкування відбудуться в санктуарії Пресвятої Богородиці з Фатіми. Про це Святіший Отець повідомив португальських єпископів під час їхнього візиту « ad limina» у вересні 2015 року. Вселенський Архиєрей отримав запрошення португальської Єпископської Конференції та Президента Португалії Марсело Редело де Соуза.

Слід згадати, що в санктуарії Пресвятої Богородиці з Фатіми трудяться два українські священики-василіяни, які опікуються  українськими мігрантами в цій частині Португалії та численними українськими прочанами до цього відпустового місця. Існує також проект спорудження у Фатімі українського храму та духовного центру.