Блаженніший Святослав скликає Всецерковний форум Української Греко-Католицької Церкви в онлайн-форматі
  • Суб, 16/10/2021 - 16:55

Всецерковний форум Української Греко-Католицької Церкви, який скликає Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, відбудеться 30 жовтня та 11 грудня 2021 року. Про це зазначено у декреті Глави УГКЦ.

«Дорадчий голос представників всієї УГКЦ є важливою допомогою її Отцю і Главі та Синодові Єпископів у вирішенні важливих питань, особливо в апостольській діяльності. Тому ми, владою нам даною, заслухавши думку Постійного Синоду, який відбувся 5-7 жовтня 2021 року Божого, зваживши на норми кан. 140-142 Кодексу канонів Східних Церков, скликаємо Всецерковний форум Української Греко-Католицької Церкви і постановляємо, що перша сесія Форуму відбудеться в онлайн-форматі 30 жовтня, а друга сесія ‒ 11 грудня 2021 року Божого», ‒ сказано у тексті документа.

«До участі у Форумі закликаємо єпископів, богопосвячених осіб, священнослужителів і мирян УГКЦ, які були обрані делегатами єпархій на VII cесію Патріаршого Собору УГКЦ… Секретаря VII cесії Патріаршого Собору уповноважуємо підготувати та провести цей Форум», ‒ мовиться у Декреті.

«Цей Форум має стати майданчиком для загальноцерковного обговорення питань, які порушує Секретаріат Синоду Єпископів, щоб спільно із Вселенською Церквою йти «синодальним шляхом», ‒ пояснює Глава УГКЦ у листі до єпископів УГКЦ.

А також повідомляє, що Секретаріат VII сесії Патріаршого Собору пропонує, щоб від кожної церковної структури взяли участь: єпископ, священник, монах, монахиня і мирянин/мирянка, обрані серед делегатів на VII cесію Патріаршого Собору. У країнах, де немає наших структур, делегатів визначає голова ПМВ владика Степан Сус. У єпархіях, де ще не були проведені єпархіальні собори і не були визначені делегати, Предстоятель УГКЦ просить призначити делегатів на Всецерковний форум.

У листі Глави Церкви також повідомляється, що на першій сесії єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії владика Теодор Мартинюк представить тему «Про синодальний шлях Церкви». А під час другої зустрічі правлячий архиєрей Пармської єпархії владика Богдан Данило представить тему «Актуальне становище греко-католицької родини: плюси і мінуси домашньої Церкви, життя вірою в онлайн-форматі, міграційні процеси в рамках закритих фізичних кордонів і відкритої віртуальної дійсності». Відтак на форумі слухатимуть делегатів.

Департамент інформації УГКЦ

 

ДЕКРЕТ

про скликання Всецерковного форуму

Української Греко-Католицької Церкви

Вих. ВА 21/302

На славу Святої, Єдиносущної, Животворної і Нероздільної Тройці,
Отця, і Сина, і Святого Духа,
і на добро ввіреного нам Божого люду. Амінь

БОЖОЮ МИЛІСТЮ І В ПОВНОМУ СОПРИЧАСТІ

З РИМСЬКИМ АПОСТОЛЬСЬКИМ ПРЕСТОЛОМ

СВЯТОСЛАВ,

Верховний Архиєпископ Києво-Галицький
Української Греко-Католицької Церкви

Високопреосвященним і преосвященним владикам,

всечесним отцям духовним,
преподобним ченцям і черницям та мирянам
помісної Української Греко-Католицької Церкви

Дорадчий голос представників всієї УГКЦ є важливою допомогою її Отцю і Главі та Синодові Єпископів у вирішенні важливих питань, особливо в апостольській діяльності. Тому ми, владою нам даною, заслухавши думку Постійного Синоду, який відбувся 5–7 жовтня 2021 року Божого, зваживши на норми кан. 140–142 Кодексу канонів Східних Церков,

скликаємо

ВСЕЦЕРКОВНИЙ ФОРУМ

УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ

і постановляємо, що перша сесія Форуму відбудеться в онлайн-форматі 30 жовтня, а друга сесія — 11 грудня 2021 року Божого.

Програма Всецерковного форуму у 2022 році буде погоджена на другій сесії.

До участі у Форумі закликаємо єпископів, богопосвячених осіб, священнослужителів і мирян УГКЦ, які були обрані делегатами єпархій на VII cесію Патріаршого Собору УГКЦ. Від єпархій, де ще не були обрані делегати на VII cесію Патріаршого Собору, єпархіальний єпископ нехай призначить відповідних делегатів.

Секретаря VII cесії Патріаршого Собору уповноважуємо підготувати та провести цей Форум.

Щиро відданий у Христі-Господі

† СВЯТОСЛАВ

о. Микола Сулима,
канцлер Курії
Верховного Архиєпископа УГКЦ

Дано в Києві,
при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
у день Святого священномученика Григорія, єпископа Вірменії,
13 жовтня 2021 року Божого

На офіційному сайті УГКЦ опубліковано 13 жовтня 2021 року Божого.