Будні ватиканських двірників
  • Чтв, 17/10/2019 - 16:37

Щочетверга о 3 годині ранку площею Святого Петра починає шумно пересуватися сміттєприбиральна машина, за кермом якої сидить співробітник ватиканської служби підтримки чистоти. Машина підмітає площу і збирає сміття з 99 вуличних урн. Цей «обряд» повторюється впродовж усього року.

Звичайний робочий день ватиканського двірника починається о 6 ранку, але по четвергах проводиться особливо ретельне прибирання площі, і двірнику допомагають жандарми і пожежники. Вони не тільки збирають сміття, а й миють і дезінфікують всю її поверхню, включаючи простір під колонадою: по середах на площі відбувається загальна аудієнція Папи, на яку збираються тисячі людей.

Кожен день дві сміттєзбиральні машини очищають самп’єтріні, якими умощена головна ватиканська площа, а два рази на рік спеціальна машина прибирає пророслу там траву, використовуючи 1400 літрів води і 20 літрів розчину, що завдає мінімальної шкоди навколишньому середовищу. Збиральні машини працюють також на всіх вулицях Ватикану, в основному очищаючи їх від опалого листя, а слідом за ними двірники спустошують 25 урн, які наповнюють відвідувачі Ватиканських садів.

Як розповів Рафаель Торніні, начальник Садово-паркової служби та служби міського господарства, основну частину сміття у Ватикані становлять рослинні відходи. Вони залишаються після стрижки газонів, обрізання кущів і дерев. За рік двірники збирають 400 тонн рослинних відходів, включаючи опалі гілки і квіткові прикраси для Папських богослужінь.

Крім сміттєзбиральних машин, Садово-паркова служба має в своєму розпорядженні невелику вантажівку і фургон для збору паперу та картону. На них працюють п'ять чоловіків, і тільки один з них перебуває на постійній службі у Ватикані.

Ватиканський екологічний пункт розташований біля Вежі Святого Івана. Його співробітники щодня збирають спеціальні відходи в різних ватиканських офісах. Вони також збирають все, що залишається після загальних аудієнцій Папи, - йдеться, можна сказати, про гори сміття, і, перш за все, про заборонені предмети, що залишилися після проходу гостей через контрольний пункт: це ножиці, ножі, скляні пляшки. Прибиральники заповнюють ними близько дванадцяти великих чорних мішків.

По вівторках і п'ятницях співробітники екоцентру збирають макулатуру на території міста-держави. У певні дні вони займаються збором використаних батарейок старих комп'ютерів і залишків рідин, використовуваних для проявляння і друку фотографій. У Музеях Ватикану двічі на рік проводиться збір небезпечних відходів від хімічних речовин, що використовуються в реставрації.

Великі сміттєві баки на території Ватикану спустошуються двічі в день, але цим займаються не ватиканські служби, а спеціально найнята фірма.

За пів року в Ватикані продукується величезна кількість відходів: понад 2000 тонн паперу і картону, 240 центнерів пластмаси, 700 центнерів органічних відходів з їдалень, 300 центнерів скла, 2200 центнерів рослинних відходів, 620 центнерів металобрухту, 4 тонни свинцевих батарей, 1,8 тонни рослинного масла, 900 кг машинного масла, 2,5 тонни старих комп'ютерів, 6 тонн кабелів, 2 тонни неонових ламп, 140 кг використаних картриджів.