Церква може звільнити з роботи за розлучення і повторні стосунки
  • Нед, 23/11/2014 - 16:50

Конституційний суд Німеччини затвердив 21 листопада церковне трудове законодавство.

Відповідно до рішення суддів Церква може очікувати лояльності від працівників, що працюють в її установах, що є елементом гарантованого конституцією права Церков на самовизначення. Ці очікування лояльності базуються на «Засадах церковної служби в контексті церковних взаємин праці» від 23 вересня 1993 року.

Видаючи це рішення, суд визнав, насамперед, унікальність спільноти церковних працівників. Це рішення із задоволенням прийняв митрополит Кельна кардинал Райнер Марія Велькі, який вважає, що це рішення означає для Церкви, насамперед, правову безпеку. Воно підтверджує «право Церкви приймати власні рішення, коли йдеться про вибір працівників у церковних службах та вимоги щодо прийняття їх на роботу». У той же час кардинал запевнив, що «Церква продовжуватиме відповідально використовувати цю гарантовану їй свободу».

Причиною такого рішення Конституційного суду стала справа католицького лікаря, ординатора лікарні. З ним розірвали трудовий договір тому, що – хоча як і раніше важливим був його церковний шлюб – він мав нові стосунки. Трудовий договір уклали з ним відповідно до правил, згідно з якими такий випадок є тяжким порушенням принципу лояльності. Отже, з погляду Церкви, лікар, підписавши таку угоду, мусів визнати вимоги свого роботодавця. Судді визнали правду церковної сторони.