Чехія: гомозв’язки майже прирівняли до подружжів. Єдине, що їм «не дозволено» – усиновлювати дітей, але це питання часу
  • Чтв, 29/02/2024 - 11:46

Чеський парламент підтримав нові привілеї та повноваження для т. зв гомосексуальних партнерств. Поправка до чинних правил означає, що гомосексуальні партнерства матимуть майже такі ж права, як і подружні пари. Єдине, чого в Чехії їм не дозволили - це усиновлювати дітей, але й тут знайшли «двері в майбутнє».

Нові привілеї для одностатевих партнерств підтримали 123 із 176 чеських депутатів, присутніх під час голосування. Лише 36 були проти. Тепер нові правила підуть до Сенату, але навряд чи Сенат проголосує проти їх введення. Потім вони будуть передані на стіл президента Петра Павела, який неодноразово давав зрозуміти, що Чеська Республіка має дотримуватися цього напрямку правових змін, і тому немає сумнівів, що він підпише нові правила при першій нагоді.

«Після набуття чинності поправки інститут зареєстрованого партнерства для одностатевих пар зникне в чеському законодавстві. Залишиться лише партнерство, яке надасть сторонам більше прав, ніж раніше. Зараз зареєстровані одностатеві пари не мають, наприклад, спільного майна і не можуть отримувати пенсію після смерті партнера», – пише pch24.pl.

Найбільш емоційним у чеському парламенті стало питання про усиновлення дітей одностатевими парами. Незважаючи на те, що чеські депутати остаточно проголосували проти цього варіанту, вони також залишили «двері в майбутнє». А саме, йдеться про ситуацію, коли одним із «партнерів» у гомосексуальних стосунках є біологічний батько чи мати дитини. Тоді права дитини можна поширити на іншу особу у зв’язку.