Четверта медитація кардинала Канталамесси: йди та вже надалі не гріши
  • Чтв, 22/02/2024 - 18:22
На розмові Ісуса з перелюбницею зосереджені роздуми, якими проповідник Папського дому ділиться читачами Vatican News у період, коли у Ватикані тривають духовні вправи.

На сторінках Євангелії від Івана зустрічаємо розповідь про те, як до Ісуса привели жінку, впійману на перелюбі. Коли на слова Ісуса, звернені до обвинувачів: «Хто з вас без гріха, нехай перший кине камінь» вони порозходилися, Він сказав до жінки: «Де ж вони, жінко, оті твої обвинувачі? Ніхто не осудив тебе?». «Ніхто, Господи», – відповіла вона. Тоді Ісус каже їй: «То і я тебе не осуджую. Йди та вже віднині не гріши».

Останні слова Ісуса стали предметом роздумів під час четвертої медитації кардинала Раньєро Канталамесси, проповідника Папського дому, в рамках спеціального проекту Vatican News. Протягом тижня, коли тривають духовні вправи Святішого Отця та очільників Римської курії, він пропонує користувачам якийсь вислів Ісуса, запрошуючи роздумувати над ним протягом дня.

«Вже відтепер не гріши!». Як зазначив на початку роздумувань кардинал Канталамесса, кожен з нас, якщо добре замислиться, то помітить, що поряд з багатьма гріхами, які він чинить, є один, що відрізняється від інших. «Йдеться про той гріх, до якого ми потаємно трохи прив’язані, з якого сповідаємося, але без дійсної волі сказати: досить!», – сказав він, навівши свідчення святого Августина, який описує в своїй «Сповіді» досвід боротьби за звільнення від гріха проти чистоти. Був один момент, коли він молився до Бога: «Даруй мені цнотливість і стриманість..., але, – додавав маленький голос всередині нього, – не відразу, будь ласка!». І от прийшов момент, коли він закричав сам до себе: «Чому завтра, завтра? Чому не тепер?».

«Вистачило, щоби він сказав оте “досить”, щоб почуватися вільним», – зазначив проповідник, додаючи: «То що ж конкретно треба робити? Стати на мить перед Богом і сказати Йому: "Господи, Ти добре знаєш мою неміч. Тому, покладаючись виключно на Твою благодать, кажу Тобі, що відтепер і надалі хочу обходитися без цього задоволення, без цієї свободи, без цієї дружби, без цієї образи, без цього фінансового обману, словом, без цього гріха, який ми з тобою так добре знаємо. Я кажу "досить!" і приходжу, щоб отримати твоє прощення через Таїнство».

«Ти можеш знову впасти; але для Бога щось змінилося: твоя свобода стала на його бік. Тепер ви двоє боретеся разом. Побачиш, наскільки краще жити вільним від неволі гріха, в мирі з Богом і з самим собою!» – підсумував кардинал Канталамесса.