Чудо св. Януарія повторилося знову
  • Пон, 22/09/2014 - 20:38

Чудо св. Януарія повторюється в Неаполі щороку 19 вересня. Згустки крові святого покровителя Неаполя, які зберігають в ампулі у місцевому соборі, розріджуються і стають кров’ю. Цього року ампулку вірним демонструє кардинала Крешенціо Сепе.

Януарій був єпископом Беневенто. У 305 р., коли імператор Діоклетіан переслідував християн, св. Януарій пішов до в'язниці, щоб втішити заарештованого диякона Соціуша. У цих відвідинах його супроводжували диякони св. Фестус і св. Дезидерій. Усіх їх зарештували, коли вони відмовилися принести жертву ідолам, і кинули на поживу диким ведмедям в амфітеатрі.

Під впливом повстання місцевого населення св. Януарію в останню хвилину змінили покарання – і стяли голову. Так само покарали римських громадян, які протестували проти жорстокого вироку: св. Прокула, св. Евтихія і св. Акуція.

На момент страти Януарій мав 33 роки. Відтяту голову єпископа сховала вірна християнка, яка і зібрала його кров до ампулки. Про мощі св. Януарія болонський кардинал Ламбертіні, майбутній Папа Бенедикт XIV, написав: «В Неаполі є кров, яка не може дочекатися воскресіння».

Розбуджена кров мучеників пробуджує і нас, щоб ми виглядали прихід Господній.

Ось відео, на якому можна побачити, як відбувається чудо св. Януарія сьогодні: