Діалог між Папою-емеритом Бенедиктом XVI та атеїстом: відкритість на зустріч
  • Птн, 07/10/2022 - 16:20

У новій книзі, присвяченій спілкуванню між Папою-емеритом Бенедиктом XVI та математиком, знаходимо хороший приклад діалогу між протилежними поставами.

У світ вийшла нова книга «На шляху в пошуках Істини. Листи та розмови з Бенедиктом XVI», яка охопила листування та зміст п’яти зустрічей, які відбувалися в період між 2013 та 2020 рр. між Папою-емеритом Бенедиктом XVI та математиком П’єрджорджіо Одіфредді, який визначає себе як атеїст. Презентація книги відбулася 6 жовтня у Римському університеті LUMSA, де присутні спікери поділилися своїми думками про особливості нового видання.

Центральність діалогу

Книга є доказом того, як протилежні позиції поступаються центральним місцем діалогові без радикального протистояння. Президент Фундації Йозефа Ратцінґера о. Федеріко Ломбарді, ТІ, зазначив, що Папа-емерит, маючи більше часу для роздумів, дуже серйозно поставився до прохання пана П’єрджорджіо про взаємний діалог. «Це є ознакою його уваги до діалогу між вірою, розумом і наукою, а також дуже доброзичливого та відкритого ставлення, з яким він завжди жив», – наголосив о. Федеріко.

Народження дружби

Важливою датою у історії діалогу між Папою та математиком став 2011 рік, у якому П’єрджорджіо Одіфредді написав відкритого листа Бенедикту XVI з коментарем на його твір «Вступ до християнства». Про це розповів особистий секретар Папи-емерита архиєпископ Ґеорг Ґенсвайн. У 2013 році, уже після зречення з папського служіння, математик отримав відповідь, яка проклала нову дорогу дружби між ними. Така прекрасна дружба, на думку президента Папської академії «За життя» архиєпископа Вінченцо Палья, є рідкісним виміром зустрічі між двома позиціями, у якій присутній діалог та відсутня сутичка, де «ідеї зустрічаються, а опонент не демонізується». Сам П’єрджорджіо Одіфредді зауважив, що, якщо навіть Папа та атеїст можуть спокійно розмовляти, то це означає, що, можливо, й у житті також можна поводитися схожим чином.

Широта охоплюваних тем та досвід смерті

Книга, яка запрошує читача до подорожі крізь призму віри, науки, етики й антропології, розпочалась із діалогу про віру та розум. П’єрджорджіо Одіфредді зазначив, що з плином часу було марно продовжувати «суперечки» на ці теми, і вони перейшли до інших тем, таких як логіка, життя та смерть. Саме в темі смерті між ними було найбільше зближення. Папа-емерит запитав Одіфредді про атеїстичну думку про смерть, і математик написав листа, який він сам окреслив як «теоретичний». Згодом, у 2020 році померла мати П’єрджорджіо і брат Папи Бенедикта XVI. «Це був найближчий момент коли двоє людей відчувають однаковий біль від втрати близьких», – підсумував математик.