Духівник Патріарха Кирила звернувся до «зомбованих» киян не «провокувати розв'язання війни» з Росією
  • Нед, 22/03/2015 - 20:57

Духівник (духовний провідник) Патріарха Московського Кирила, насельник Оптиної пустелі схиархимандрит Ілій (Ноздрін) виступив на російському телеканалі «Царгород» із закликом до киян не слухати «заокеанських друзів», зупинити «зомбування», не «провокувати розв'язання війни» з Росією, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Ексклюзивне інтерв'ю телеканалу «Царгород», розміщене на Youtube.com 6 лютого 2015р., продовжує збирати глядачів, кількість яких перевалила вже за 63 тисячі. У своєму виступі схиархимандрит Ілій ділиться своїми думками про причини конфлікту на Україні і шляхи виходу з важкої ситуації.
 
«Киян зомбують, я кажу, киян зомбують. Насамперед, кияни могли б це зупинити. Що вони, не розуміють, чому накал такий роблять? - уривчасто каже отець Ілій. - «Москаль, москаль ...» Здається, віруючі, культурні люди. Можна сказати цим заокеанським «друзям нашим»: ми самі люди досить розумні, щоб самим мудрувати.. Просто не слухайте цих «друзів». Відмовтеся від їх сочевичної юшки».
 
Замість дружби з «друзями» старець порадив киянам читати Євангеліє і виконувати волю Божу.

 
«От ви подивіться, скільки зараз явної брехні. Вони вже зовсім заворожені, затуманені, розумієте» - кивав Ілій на киян, знайшовши цьому причину: «Звичайно, гординя. Диявольська гординя».
 
Священик висловив нерозуміння антиросійських настроїв в Україні та звернувся до історії: «Ось як Росія жила? Всім, не тільки Україні, всім було вільно. Скільки у нас народностей ... Яка різниця - українець, хохол, росіянин, татарин? Все було нормально ... Зараз ось Євросоюз. Добре, вони вступили в Євросоюз. Ну, а навіщо ворожнечу таку сіяти?»

За його словами, необхідне розуміння, що «господар життя - Бог», який може «запобігти», а може «всяке попустити». Тому головне - молитва і смирення, наставляв киян старець і тут же шкодувавв: «Ось же ж вони не хочуть ... не йдуть ... Навпаки, весь час провокують тільки розв'язання війни. Володимир Володимирович (Путін - ред.) - Він якось стримує всіма силами... А якби був інший ... був би Жириновський - війна б уже була».
 
Для врегулювання ситуації священик запропонував усім сторонам, включаючи Америку, зібратися і про все домовитися. Тільки так українці можуть вийти з важкої ситуації.
 
«А вони кажуть, ми загарбники, окупанти, - дивується старець. - Що ми захопили? Якщо Крим, він завжди був російським ... був загальний, та який там «ваш», «наш», все однаково. Також, коли цей, як його, оголосив, що говорити російською мовою - це кримінал, як це можна?... Там половина, та більше російськомовних людей у Донбасі ... Адже вони почали гнути тому, щоб уже .. . Звичайно, українська мова не погана ... Я жодного разу не чув, щоб хтось сказав погано про киян...»
 
Нагадаємо, що під час збройного захоплення Криму Росією о. Ілій (Ноздрін) закликав «позбавити малоросів від западенців і америко-бандерівської смути», а через кілька місяців молив Бога, щоб він покарав тих, хто заважає «Малоросії, Білорусії, Великоросії».
 
Коментуючи лояльне ставлення схиархимандрита Ілія (Ноздрина) до набору російських добровольців в ополчення самопроголошених республік Донбасу, московський протодиякон Адрій Кураєв зазначив: «Незрозуміло, навіщо духівнику Патріарха публічність. Адже люди, які вірять в близькість їхніх духовних відносин, будуть вважати, що тепер вони дізналися справжню позицію Патріарха».