Феномен загроз і домагань в інтернеті обговорили у Ватикані
  • Втр, 09/12/2014 - 20:31

Про новий феномен домагань в інтернеті говорили у Ватикані. 9 грудня 2014 р., в честь 25-річчя Конвенції ООН про права дитини, в прес-службі Святого Престолу відбулася презентація міжнародної кампанії під назвою "Зупинити загрози в інтернеті", ініціатором якої виступило Міжнародне католицьке бюро у справах дітей. Компанія передбачає інформування громадськості про небезпеку феномену цькування в інтернеті, а також заохочення молодих людей до боротьби з ним. Учасникам ініціативи пропонується підписати відповідну хартію, в якій вони обіцяють не розміщувати в інтернеті провокаційних та образливих матеріалів про інших людей, бути готовими поговорити з дорослими, якщо зіткнуться з насильством і протистояти різним формам домагань у віртуальному просторі.

Цей феномен домагань в інтернеті доповнює довгий список інших форм насильства, вже знайомих дітям та молоді, з жалем констатував присутній на презентації голова Папської ради "Iustitia et pax" кардинал Пітер Тарксон.

Під час прес-конференції своїм свідченням поділилася 21-річна француженка Летиція Шанут, яка довгий час піддавалася домаганням через соціальні мережі та смс-повідомлення, що привело її до глибокої депресії і спроби покінчити життя самогубством. Людей, які мають справу з подібними проблемами багато. Відповідно до соціологічних досліджень, в 2013 році з домаганнями і погрозами в інтернеті зустрілося близько 20 тис. європейських юнаків та дівчат.

Домагання в інтернеті можуть набувати різних форм: залякування, погроз, сексуальних домагань, публікації приватних фотографій або відеоматеріалів жертви і багато іншого. Наслідки цього трагічні: відчай, стрес, відчуття сорому, погіршення успішності в школі, депресія і навіть суїциди. Часто жертви не наважуються поговорити з батьками і переживають насильство, яке тільки здається віртуальним, на самоті.

Учасники ватиканської презентації відзначили, що для того, щоб відповісти на загрозу насильства в інтернеті, батькам необхідно проводити більше часу з дітьми, приділяти більше уваги їх вихованню, побудові довірчих стосунків, навчанню належного ставлення до інтернету та інших людям. Також підкреслювалось необхідність більшої уваги Церкви до сфери відносин між сім'єю та соціальною комунікацією.