Фігура св. Йосифа з каплиці Бенедикта XVI потрапила до однієї з базилік
  • Срд, 20/03/2024 - 12:37

Фігура св. Йосифа, яка супроводжувала Бенедикта XVI впродовж останніх 10 років його життя, тепер буде доступна для поклоніння в римській базиліці Сант Андреа делле Фратте. Літургію з нагоди передачі скульптури вчора ввечері очолив кардинал Курт Кох, Префект Дикастерії єдності християн. Він також виголосив лекцію про роль Богородиці у вченні німецького Папи. А про значення постаті св. Йосифа розповів о. Федеріко Ломбарді, очільник Фонду Йозефа Ратцінґера.

Фігурка св. Йосифа знаходилася в каплиці монастиря Mater Ecclesiae, де жив Бенедикт XVI після зречення з Петрового служіння. Стараннями арх. Ґеорґа Ґенсвайна та о. Ломбарді відтепер вона буде доступна для поклоніння всім вірним. Базиліка Сант Андреа делле Фратте знаходиться у центрі Рима, неподалік Іспанської площі. З нагоди вчорашньої церемонії також виставлено реліквію плаща св. Йосифа.

Як зазначив о. Ломбарді, постать св. Йосифа відігравала важливу роль у понтифікатах усіх останніх Пап. Іван Павло ІІ присвятив йому адгортацію «Redemptoris Custos», а Франциск апостольський лист «Patris corde». Бенедикт XVI широко обговорює тему св. Йосифа у трилогії про Ісуса з Назарету. Однак для нього він був ще й небесним покровителем. Тож усе, що він писав і говорив про Обручника Марії, мало дуже особистий характер, хоча водночас теологічно та біблійно обґрунтоване – зауважує колишній речник Бенедикта XVI.

 

Переклад за Vatican News.