Франциск має далекосяжні плани
  • Втр, 06/08/2013 - 19:33

Не існує жодних сумнівів, що Папа Франциск має далекосяжні плани реформування Церкви та приведення її до нової реальності, − сказав в інтерв'ю польському католицькому агентству "КАІ" Петро Новіна-Конопко, новий посол Польщі при Святому Престолі. За словами дипломата, понтифікат Франциска обіцяє весну Церкві та новий етап в її історії. "Може це буде черговий Собор, може інший процес", - сказав Новіна-Конопко. Проте, на його думку, суть цих перетворень буде не якась «лібералізація», а постава, яка принесе довіру світу до Церкви. "Я б ризикнув сказати, що це буде постава милосердя та солідарності", − сказав польський дипломат.

На його думку, проповіді Папи в Домі св. Марти формуються крок за кроком у енцикліку. Вони іноді сприймаються зі змішаними почуттями, оскільки можуть зруйнувати існуючий порядок мислення про структуру Церкви, або навіть про відносини між пастирями і народом Божим, − сказав посол.

Дипломат вважає, що одним з рецептів наближення Церкви до світу є зміна мови комунікації. "Щось важливе говорить нам тут мова Папи Франциска. Вона нікому не завдає ран, але всіх зближує", − зазначив Новіна-Конопко. На його думку, Церква, зокрема в Польщі, була більш ефективною, коли використовувала скромні засоби. Саме тоді формувалася велика сила і почуття спільноти, яких сьогодні не вистачає, вважає дипломат.

Петро Новіна-Конопко зізнався, що з нагоди вручення вірчих грамот збирається подарувати Папі Франциску іспанське видання книги "Етика солідарності" відомого польського богослова о. Юзефа Цішнера.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va