Франція обмежить доступ неповнолітніх до порнографії
  • Чтв, 02/11/2023 - 11:05

До 12 років майже третина дітей вже стикалася з таким контентом.

Національні збори Франції нещодавно схвалили в першому читанні проект так званого закону про регулювання цифрового простору (SREN), який охоплює, серед іншого, боротьбу з кіберзалякуванням, доступність порнографічних сайтів для неповнолітніх та інтернет-шахрайство. Про це vartalife.com.ua з посиланням на evangelicalfocus.com.

Незважаючи на те, що текст викликав занепокоєння щодо захисту громадянських свобод, він був прийнятий значною більшістю в 360 голосів проти 77. Його вже було одноголосно схвалено в Сенаті 5 липня.

Тепер спільний комітет сенаторів і депутатів спробує узгодити спільну версію закону, яка очікується в грудні.

Обов’язкове підтвердження віку та особи

Проект закону спрямований на «захист громадян, дітей і бізнесу», — заявив уповноважений міністр із цифрових питань Жан-Ноель Барро.

Це також дозволить адміністративному органу блокувати порнографічні сайти , які не перешкоджають неповнолітнім отримати доступ до свого вмісту. Він передбачає «покарання у вигляді вигнання з соціальних мереж» для кібер-сталкерів, у тому числі за «підбурювання» до вчинення певних правопорушень.

Компанії повинні будуть перевіряти вік своїх клієнтів, а гравці не зможуть виводити свої виграші з платформи, доки не буде підтверджено їхню особу. Ця система перевірки особи також спрямована на боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

Заблоковано 9 порнографічних сайтів

Через кілька днів після ухвалення законопроєкту Касаційний суд Франції дозволив заблокувати дев’ять порнографічних сайтів, які не вимагали перевірки віку своїх користувачів, скасувавши рішення апеляційного суду, який відхилив запит асоціацій захисту дітей.

Згідно з апеляційним судом, La Voix de l’enfant (Голос дітей) і e-Enfance «не діяли і не намагалися діяти» проти цільових сайтів, навіть якщо їх власників або видавничі компанії можна ідентифікувати та надати адресу знаходиться в Європейському Союзі.

Проте суд касаційної інстанції ухвалив рішення на їх користь, зазначивши, що асоціація захисту дітей «може просити суди змусити інтернет-провайдерів заблокувати порнографічний сайт, не вимагаючи попереднього опитування видавця контенту або його хоста».

2,3 мільйона неповнолітніх

Незважаючи на те, що з 30 липня 2020 року закон про домашнє насильство передбачає обов’язкове встановлення системи перевірки віку на цих сайтах, 2,3 мільйона користувачів Інтернету, які відвідують порнографічні сайти, не досягли 18 років, свідчить дослідження Arcom, опубліковане в травні 2023 року .

Крім того, відповідно до звіту Сенату, опублікованого у вересні 2022 року, до 12 років майже третина французької молоді вже стикалася з порнографією.

«Чим раніше молоді люди отримують доступ до порнографії, тим більше вони її споживають і тим більше дотримуються насильницьких уявлень про сексуальність », — сказав Андре Альтмайер, заступник генерального директора Fondation des Apprentis d’Auteuil, французькому католицькому новинному сайту La Croix .

Згідно з опитуванням його компанії, оприлюдненим цього місяця, велика кількість молодих людей (37%) зазнавали сексистського або сексуального насильства з боку інших молодих людей.

Крім того, 42% хлопців і 29% дівчат кажуть, що використовують порно, щоб дізнатися про сексуальність, тоді як близько 44% погодилися на сексуальні стосунки, щоб догодити іншим.