Франція: зростання кількості хрещень дорослих – постійна тенденція останніх років
  • Пон, 01/04/2024 - 16:25

Традиційно у Великодню ніч у Католицькій Церкві відбувається хрещення дорослих. Цьогоріч у Франції це таїнство прийняли понад 7 тисяч дорослих. Цікаво, що ця цифра зросла не лише на 31%. від минулого Великодня, але подібний процес відбувається довше – кількість катехуменів тепер на 120 % більша, більш ніж десятиліття тому. Здається, що все суперечить культурним тенденціям, які наголошують на недосконалості інституції Церкви.

З огляду на це явище, щоденна газета La Croix вирішила провести дослідження, щоби визначити профіль кандидатів до цього таїнства. Більшість, понад дві третини, молодші 40 років, а половина цієї групи — від 18 до 25 років. У багатьох випадках (61%) люди, які звертаються з проханням про хрещення, походять із сімей, які мають певні культурні зв’язки з християнством. Однак часто їхні батьки вирішували «дати їм вибір». Вони роблять це зараз, найчастіше з екзистенційних міркувань.

На шляху до віри багато претендентів вказують на велике значення постаті їх бабусі. Саме вона найчастіше навчала їх хоча б основ молитви. Стосунки з друзями також дуже важливі – приклад практикуючих католиків у власному колі друзів спонукав деяких агностиків чи атеїстів задуматися та висловити свою готовність приєднатися до Церкви.

Іншим елементом заохочення віри є літургія. Її краса спонукала ще частину французів просити про хрещення. Нарешті, деякі люди називають причиною бажання висловити почуття приналежності до католицької спільноти.

Невелика, хоч і значна, група катехуменів навертається в християнство з ісламу. Це 5 % по всій Франції, хоча, наприклад, у Марселі — аж 10 %. У їхньому випадку таке рішення часто пов’язане з розривом стосунків із ними з боку сім’ї, тому це ще більший виклик.

Однак загальне збільшення кількості хрещень дорослих не повністю чисельно компенсує тривале зменшення хрещення дітей. Але це ковток свіжого повітря і цікаве явище, яке відбувається в секуляризованих поколіннях.

 

За: VaticanNews