Глава УГКЦ: «Приклад храму Гробу Господнього, де можуть молитися усі, дуже важливий у випадку з Софією Київською»
  • Чтв, 15/08/2019 - 18:08

Хотів би згадати про статус кво, який існує у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі. Це – місце святе для всіх християн. І сьогодні є алгоритм, щоб забезпечити доступ до нього всіх.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю інтернет-виданню «Цензор.НЕТ».

«Його ніхто не може ексклюзивно посідати – ні католицька, ні православна, ні вірменська сторона, ні коптійська. Але храм є відкритим для всіх. Гадаю, цей приклад Єрусалима є дуже важливий для Києва, який називають "Другим Єрусалимом"», – додав Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви відзначив, що УГКЦ не відкликала свого прохання молитися в Софії Київській. «Свята Софія є нашим материнським катедральним храмом. І це було своєрідним відкриттям для українського суспільства, що УГКЦ також має відношення до Софії Київської. Оскільки храм Святої Софії у Києві є материнським храмом для усіх гілок українського християнства, усіх дітей Київської Церкви Володимирового Хрещення. Ексклюзивне посідання цього храму лише однією частиною колись єдиної, а нині поділеної Київської Церкви є недоречним і навіть небезпечним», – вважає Блаженніший Святослав.

Він додав, що в УГКЦ не проти того, щоб цей храм був відкритим для богослужінь. «Але ми за те, щоб українське суспільство усвідомлювало, що він є святинею усього народу», – сказав Предстоятель.

Блаженніший Святослав також наголосив, що в Церкві з великою повагою і послухом ставляться до голосу мистецтвознавців та українського законодавства. «Бо сьогодні цей храм є власністю Української держави, яка має обов'язок його зберегти. І очевидно, що коли йтиме мова про імовірне відкриття храму для богослужінь, то саме мистецтвознавці і ті, хто відповідає за збереження цієї святині, повинні висловити умови і правила, а ми повинні їх послухати. На сьогодні нам сказали, що не можна проводити там богослужінь, бо Софія закрита для реставрації. Це наш спільний інтерес, щоб тисячолітній храм з його чудовими мозаїками і фресками зберігся», – сказав Глава УГКЦ.