Халдейський Архиєпископ: Переслідування можуть покласти край історії християнства в Іраку
  • Чтв, 18/10/2018 - 12:57

Халдейський католицький Архиєпископ головного портового міста Іраку попереджає, що ще одна хвиля переслідувань може покласти кінець 2000-річній історії християнства в цій країні, оскільки в результаті війни в ній залишилося не більше 250 тисяч християн, а до неї було 1,5 мільйона.

Хабіб Нафалі, халдейский католицький Архиєпископ Басри, сумує у своєму інтерв'ю виданню «Catholic News Service» про гірку долю християн у регіоні та тяжкі страждання одновірців, які стали жертвами насильства і вбивств. Насильства досягли за роки війни такого масштабу, що Архиєпископ прирівнює їх до геноциду, який викликав масовий вихід християнського населення, причому загроза насильства з боку джихадистів ІДІЛ (Ісламська держава), за його словами, зберігається і донині, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на Christian Today.

Військові поразки змусили ісламських бойовиків залишити багато районів країни, особливо за останній рік. Вони витіснені, але вони ще далекі від повного знищення, а тому небезпека для християн у цьому регіоні зберігається.

«Ми своїми очима бачили, з якою жорстокістю вони винищують християн, – зазначив Архиєпископ. – Саме християни стали жертвами тотального винищення, звірств і насильств заради повного знищення їхньої мови, руйнування сімей і вічного вигнання з Іраку».

 За словами єрарха, сьогоднішні в Іраку залишилося не більше чверті мільйона християн, а ще 15 років тому їх тут проживало понад 1,5 мільйона, за даними статистики за 2003 рік.

Багато з утікачів християн знайшли притулок у Британії, США та інших країнах і шлях назад для більшої частини з них вже закритий. Причина полягає не тільки в загрозі насильства з боку ісламських екстремістів, але і в тому, що в регіоні зруйнована промисловість, весь економічний і культурний уклад мирного життя, вся інфраструктура, а тому тут майже немає роботи, а значить і засобів існування. Розруха, невлаштованість і небезпека вторгнення бойовиків робить нестійким і ненадійним життя небагатьох християнських громад, і тому наступна хвиля насильств може легко змести їх і назавжди знищити християнське населення в цьому регіоні.

«Ще одна хвиля переслідувань може стати кінцем 2000-річної історії християнства на його батьківщині, – визнає Архиєпископ. – Триває глобальна гра могутніх сил, а мирні благочестиві люди – особливо релігійні меншини – стають першими жертвами цієї боротьби, і їм в ній загрожує повне знищення. Що це таке, якщо не геноцид?»