Християни в Іраку: Наш єдиний захисник – Ісус Христос
  • Чтв, 09/07/2020 - 22:20

Християни, які повернулися до Іраку після перемоги над Ісламською державою, живуть у постійному страху. Вони бояться місцевої міліції та повернення джихадистів. Багато з них вирішують знову емігрувати. Згідно з доповіддю Папської організації «Допомога Церкві в потребі», за чотири роки їх може бути аж на 80% менше, аніж до вторгнення ІДІЛ.

Однією з найбільших загроз є місцеві правоохоронці, особливо ті, яких підтримує Іран і які залякують населення і вимагають у нього грошей. «Міліція вийшла з-під контролю. Крім того, в цьому районі досі з’являються джихадисти, які вбивають солдатів і мирних жителів», – розповідає іракський священник Карам Шамаша.

«Міліція не забезпечує захисту, який могли б дати урядові війська. Бракує грошей, а релігійна дискримінація послаблює нашу громаду. Християн переслідують у університетах, вони не мають шансів на кращу роботу та вищу посаду. Не можна навіть безпечно перейти від парафії до парафії , тому що половина єпархії перебуває під контролем шиїтських бойовиків, а інша – під курдським, – каже о. Карам Шамаша. – Це правда, що пожертви багатьох благодійників допомогли відбудувати наші церкви, школи та села, але з пандемією коронавірусу цей процес, на жаль, був припинений. Сьогодні наш єдиний захисник – Ісус Христос, але ми не маємо жодної допомоги з боку уряду. Звичайно, політики розмовляють, приходять фотографуватися, але наприкінці ми залишаємось наодинці з нашими проблемами. Ми заслуговуємо бути тут і не хочемо бути громадянами другого класу. Нинішня ситуація заважає нам жити на землях, де ми є з І ст. після Р. Хр.».