Хто такі священники? У Франції зняли фільм про цих чоловіків
  • Чтв, 18/01/2024 - 11:33

У Ватикані відбулася презентація документального фільму «Sacerdoce – священство», який наприкінці минулого року підкорив кінотеатри Франції. Півторагодинна стрічка розповідає про життя п’ятьох священників зі сторони, очима режисера, який не є католиком.

«Я хотів зрозуміти, як можливо, що в сучасному світі добре освічена людина вирішує дотримуватись целібату і йде не в Google чи Apple, а в Католицьку Церкву, яка здається човном, що потопає», - каже Демієн Боєр.

41-річний режисер любить складні теми. Раніше він знімав фільм про батьків, які оплакують смерть дитини. Постановку про священників він сприйняв як черговий виклик. Йому просто було цікаво, що відбувається в житті цих людей, які присутні серед нас, але залишаються невідомими, як амазонське плем’я. «Виявилося, що цей інтерес поділяють і глядачі», – розповідає Демієн Боєр.

«Я думаю, що французів, чи взагалі європейців, цікавить духовність. Вони також хотіли б знати особу Христа. Але найбільша проблема – це стереотипи. Головна проблема – не Бог, а Церква. Тому я сказав собі: а якщо розповісти про життя цих віруючих, які так багато віддають себе? Подивіться, які плоди це приносить, як змінилося їх життя. Ми подивилися на життя п’яти священників, які погодилися на формулу зворотної сповідальниці, тобто погодилися відповісти на всі запитання. І власне те, що найбільше приваблює глядачів, це їх чесність. Як віруючі вони говорять правду, розповідають про свою боротьбу, виклики, радощі та чудеса, свідками яких вони є. Ми знали, що зробили хороший фільм, але його сприйняття стало для нас несподіванкою. Нам здавалося, що це дуже французький фільм, але сьогодні у Ватикані нам сказали, що це універсальний фільм, тому що він говорить про дар себе, про те, що людина готова втратити, щоб віддавати іншим. Це також допомагає людям звикнути до священників, навколо яких багато стереотипів; яких ми часто просто не знаємо. І власне це цікаво».

Демієн Бойєр зізнається, що був здивований тим, що відкрив, знімаючи цей фільм. «Я не очікував, що священство несе в собі таке багатство», – зізнається французький режисер.

«Вони здивували мене рівнем відповіді та своєю чесністю. Целібат і покора є найбільш інтригуючими, особливо в такій країні свободи, як Франція. Ми всі прагнемо свободи і не розуміємо, чому молода людина з гарною освітою йде не до великих корпорацій, а до Католицької Церкви. Це здається абсурдним. Це ставить нам питання про свободу. Хіба свобода не є чимось більшим, ніж нам здається? Христос прийшов у світ, коли Ізраїль був у полоні, і майже ніколи не говорив про Рим. Сьогодні нам здається, що наші головні виклики – це політика, екологія, які, безсумнівно, важливі, але чи це реальні обмеження, чи це причина того, що ми не можемо знайти правдиве та автентичне?», - цитує слова режисера wiara.pl.