Єпископа Стрікленда звільнили від обов’язків у його єпархії Тайлер
  • Суб, 11/11/2023 - 16:29

Сьогодні у Ватикані оголосили про те, що Папа Франциск звільнив єпископа Джозефа Стрікленда від його обов’язків у єпархії Тайлер, штат Техас, а на його місце призначив апостольського адміністратора.

Звільнення єпископа наступило після завершення формального розслідування в його єпархії, яке провела ватиканська дикастерія у справах єпископів. Це розслідування відбувалось раніше цього року і мало назву апостольської візитації, яка, як стало відомо, розглядала те як єпископ використовував соціальні медія, а також питання управління в єпархії.

65-річний єпископ Стрікленд був єпископом Єпархії Тайлер від 2012 року. Він відомий своїми відважними заявами у соціальних медія, включаючи допис від 12 травня, в якому він припустив, що Папа Франциск «підриває Депозит Віри».

У своєму оголошенні про звільнення єпископа Ватикан не подав причини. Наразі, поки не буде призначено нового єпископа, у єпархії керуватиме єпископ Джо Васез з Остіна.

За понад 10 років єпископового служіння у Тайлері у єпархії відбулись важливі зміни, як наприклад звільнення у 2018 році трьох єпархіальних працівників – таким кроком єп. Стрікленд бажав скерувати єпархію до кращого виконання своєї місії.

CNA зазначає, що за часів адміністрації єп. Стрікленда в єпархії відзначено позитивні ознаки духовного та адміністративного здоров’я. Зараз там 21 чоловік проходить священничу формацію на території для 119168 католиків. Фінансовий стан у єпархії також добрий; їм вдалось досягнути 99% від запланованої у 2021 р. мети в сумі 2,3 млн доларів на півроку швидше, ніж планували єпископи.

Стало відомо, що сьогодні перед оголошенням про звільнення Папа Франциск зустрічався із американським кардиналом Робертом Френсісом Превостом.

Рішення Папи звільнити єпископа Стрікленда від душпастирського управління у цій східній Техаській єпархії було оголошено за два дні до початку осіннього пленарного засідання єпископату, що відбудеться 13-16 листопада у Балтиморі.