Індія: індуїстські фундаменталісти вимагають заборонити християнську символіку в школах
  • Срд, 20/03/2024 - 17:09

Християнські лідери в Індії засудили загрозу з боку фундаменталістської індуїстської групи, яка хоче заборонити християнські символи в школах, включаючи хрести, статуї та релігійний одяг.

"Християнські місіонери перетворюють школи та навчальні заклади на релігійні інститути, — заявив Сатья Ранджан Борах, президент індуїстської націоналістичної групи Kutumba Surakshya Parishad (Рада з безпеки сім'ї). — Ми цього не допустимо". Ці коментарі були оприлюднені 7 лютого на прес-конференції в штаті Ассам, розташованому на північному сході Індії.

Через тиждень Бора підкріпив загрозу листом, адресованим видатним християнським лідерам у регіоні, заявивши, що одяг католицьких отців і сестер, встановлення статуй Ісуса Христа та Марії, хресне знамення та церкви в кампусах навчальних закладів є винятковою релігійною практикою. "Цим вас просять протягом наступних 10 днів прибрати всі види ексклюзивних релігійних предметів з кампусу школи для підтримки світських цінностей країни", - йшлося у листі.

"Ця загроза не обіцяє нічого доброго для сповідання нашої віри", - сказав Човарам Даймарі, генеральний секретар екуменічного асамського християнського форуму (ACF), що об'єднує католицькі, протестантські та євангельські церкви в Ассамі. На екстрених зборах 14 лютого ACF відреагував на попередження Бораха: "Ми стурбовані погрозами на адресу навчальних закладів та вимогами прибрати християнські символи з боку певних екстремістських груп. Деякі з них вимагають, щоб у наших школах відбувалися обряди індуїстів. Ми відкидаємо ці вимоги".

Після зустрічі ACF закликав уряд Ассама "вжити заходів проти подібних екстремістів, які загрожують цивілізованому суспільству і виступають проти прав, наданих нам Конституцією Індії".

"Нас не залякати такою тактикою, — заявив католицький архієпископ Джон Мулачира, президент ACF. — Ми вирішили одягатися так само, як наші люди, оскільки це наше фундаментальне право".

Хоча через напружену обстановку в Ассамі не було жодного випадку фізичного нападу на християнські установи, на стінах деяких баптистських і католицьких шкіл та інших церков по всьому Ассаму були розвішані плакати з погрозами.

"Вони наклеїли листи з погрозами навіть на одну з найвіддаленіших церков, — сказав Бернард Марак, віце-президент ACF і лідер Асамської баптистської конвенції. — За цими погрозами стоїть прихована мета — змусити християнську громаду жити під диктування фундаменталістів-індуїстів. Вони хочуть вселити страх у християнську громаду і нагадати нам, що ми можемо жити лише на їхніх умовах. Це дуже небезпечна ситуація, але уряд мовчить".

Всупереч неодноразовим заявам фундаменталістів-індуїстів про тактику навернення до християнства в регіоні, урядові дані показують, що християни становлять всього 2,7% від 35-мільйонного населення Ассама. Християнські навчальні заклади з'явилися в штаті Ассам 200 років тому, і сьогодні більшість із майже 500 шкіл та інших установ штату, перебувають під патронатом католицької церкви.