Кардинал Дзуппі: стараємося про повернення українських дітей додому
  • Срд, 05/07/2023 - 11:49

Архиєпископ Болоньї, який вже мав нагоду доповісти Папі про результати своєї місії в українській та російських столицях, розповів про деякі кроки також журналістам.

У вівторок, 4 липня 2023 р., в осідку Спільноти святого Егідія в Римі відбулася презентація книги «Волання миру» засновника спільноти Андреа Ріккарді. Під час неї виступав також кардинал Маттео Дзуппі, Архиєпископ Болоньї та Голова Італійської єпископської конференції, який з доручення Папи Франциска на початку червня побував у Києві, а наприкінці місяця – в російській столиці. Відповідаючи на запитання журналістів, він підтвердив, що після повернення вже мав зустріч зі Святішим Отцем.

Папський Посланець пояснив, що пріоритетом є «працювати для найбільш знедолених, таких як діти, і побачити, чи вдасться запустити механізм щодо них і допомогти в гуманітарному плані». «Ми сподіваємося, що вдасться розпочати від найменших, від тих, хто найбільш вразливий. Діти повинні мати можливість повернутися в Україну. Тому наступним кроком буде спочатку аналіз ситуації щодо дітей, а потім – пошук шляхів їхнього повернення, починаючи з найуразливіших», – зазначив кардинал Дзуппі.

Під час презентації кардинал підкреслив, що «книга Ріккарді є корисною сьогодні, оскільки вона допомагає нам розвивати усвідомлення моменту, в якому ми живемо» і «зрозуміти, що вирішення проблеми війни потрібно шукати в складності реальності». Він додав, що війна, насправді, «завжди є поразкою для всіх». З цієї причини існує потреба в тому, щоб «Церква сьогодні також могла допомогти, починаючи від того, щоб наново будувати "ми", переходити від "я" до більшого "ми"».

Андреа Ріккарді підкреслив, що настав час «повернутися до роздумів про те, що таке мир». Сьогодні війна лякає,  «але, можливо, недостатньо». Тому, за його словами, сьогодні «потрібно перемогти сприйняття війни як гри, тому що це призводить до її невідворотного прийняття, до неприйнятної фамільярності з війною, майже до її реабілітації». Отже, як підкреслив Ріккарді, проблема полягає в тому, щоб «наново відкрити емоцію жаху перед війною і спонуки прямувати до миру».