Кардинал Маріо Ґрек: без молитви немає синоду
  • Суб, 16/09/2023 - 19:44

Генеральний Секретар Синоду надіслав лист правлячим єпископам дієцезій та єпархій світу, просячи мобілізуватися Божий люд на молитовний супровід Асамблеї Синоду Єпископів, яка в жовтні відбуватиметься у Ватикані.

Синод в першу чергу є «подією молитви й слухання, що залучає не тільки членів синодальної асамблеї, але кожного охрещеного, кожну місцеву Церкву». Про це йдеться у листі, який кардинал Маріо Ґрек, Генеральний Секретар Синоду, надіслав правлячим єпископам всіх дієцезій і єпархій світу. Ним він закликає пастирів і всіх вірних взяти участь за посередництвом молитви в XVI Звичайній Асамблеї Синоду Єпископів, яка в середу, 4 жовтня 2023 р., розпочнеться у Ватикані.

Як підкреслює кардинал Ґрек, усі ми «покликані в цей момент об’єднатися в молитовному сопричасті та наполегливому призиванні Святого Духа, щоби Він провадив нас у розпізнані того, чого Господь сьогодні вимагає від своєї Церкви». Генеральний Секретар Синоду просить пастирів подбати про те, щоби в усій Церкві «підносилася неустанна молитва за Папу та всіх членів синодальної асамблеї». Заохочується також долучити до цього досвіту кожну спільноту дієцезій, зокрема, монаші. Як зазначається у листі, молитва є «однією з форм участі єпископа в колегійній діяльності та безпосереднім знаком піклування про вселенську Церкву».

Конкретні пропозиції

Щоби полегшити цю участь і заохотити місцеві спільноти до молитовного супроводу учасників ватиканської асамблеї, Генеральний Секретаріат Синоду приготував спеціальне «урочисте благословення», яке слід проказувати наприкінці недільних Святих Мес, та прохальні молитви, надсилаючи разом з листом оригінал латинською мовою та робочі переклади деякими мовами. Шануючи багатство традицій Східних Церков, у листі заохочується їхніх провідників приготувати схожі моління, пристосовані для відповідних Божественних Літургій.

Цей заклик до молитви доєднається до інших ініціатив, покликаних нагадувати про духовний вимір синодального зібрання та сприяти участі всього Божого люду. Йдеться, зокрема, про запущений 2021 року сайт «Молитва за синод» (www.prayforthesynod.va), приготований у співпраці з Всесвітньою мережею молитви Папи та Міжнародною спілкою вищих настоятельок, який пропонує кожного першого понеділка місяця присвятити час молитві за синод; молитовне чування на площі Святого Петра перед початком синоду (30 вересня) та триденні реколекції для його учасників перед відкриттям синодальних праць (1-3 жовтня).