Кардинал Мюллер: благословення гомосексуальних зв’язків - богохульство
  • Суб, 23/12/2023 - 11:07

Благословення гомосексуального союзу є богохульством і святотатством. Документ «Fiducia supplicans» є внутрішньо суперечним і вводить новий тип благословення лише для того, щоб виправдати благословення чогось гріховного. Католики не можуть на це погодитися. Про це пише кардинал Герхард Людвіг Мюллер.

Стаття колишнього префекта Конгрегації Доктрини Віри була спочатку опублікована на веб-сайті InfoVaticana.com. Портал pch24.pl опублікував весь текст у власному перекладі, за згодою автора. «Католицький оглядач» пропонує своїм читачам переклад статті українською мовою.

***

Єдиним благословенням Матері-Церкви є Правда, яка нас визволить.

Примітки до Декларації «Fiducia supplicans»

Чи є «Fiducia supplicans» зобовʼязуючим документом для католиків?

Публікуючи Декларацію «Fiducia supplicans» [далі — FS] про душпастирське значення благословення, Дикастерія доктрини віри зробила заяву, яка не має прецедентів у вченні Католицької Церкви. У документі де-факто зазначено, що священник може благословити (не літургійно, а приватно) пару, яка перебуває у позашлюбних статевих стосунках, у тому числі гомосексуальних. Перед обличчям цієї заяви у єпископів, священників і мирян виникло багато питань. Вони заслуговують на чітку та однозначну відповідь.

Хіба це твердження явно не суперечить католицькому вченню? Чи зобов’язані вірні прийняти це нове вчення? Чи повинні священники виконувати ці нові, щойно винайдені благословення? Чи може єпархіальний єпископ заборонити їх, якщо вони відбуватимуться в його єпархії? Щоб відповісти на ці запитання, ми уважно розглянемо, чого вчить цей документ і на яких аргументах він базується.

Підстав для висновків документу немає

Документ не був ані обговорений, ані схвалений Генеральною асамблеєю кардиналів і єпископів Дикастерії доктрини віри. У тексті визнається, що гіпотеза (чи вчення?), яку він пропонує, є новою і в основному базується на пастирському Учительському Уряді Папи Франциска. Згідно з католицькою вірою, Папа та єпископи можуть розставляти певні душпастирські акценти та творчо застосовувати правду Об’явлення до нових викликів кожної епохи, наприклад, у сфері соціальної доктрини чи біоетики, поважаючи фундаментальні принципи християнської антропології. Такі нововведення не можуть виходити за межі того, що було обʼявлено їм раз і назавжди апостолами як слово Боже (Dei verbum 8). Тим часом немає жодних біблійних текстів, текстів Отців і Вчителів Церкви чи попередніх документів Учительського Уряду, які б підтверджували висновки FS.

Більше того, те, що ми бачимо, є не доктринальним розвитком, а стрибком. Ми можемо говорити про доктринальний розвиток лише тоді, коли нове пояснення міститься – принаймні implicite – в Об’явленні і, перш за все, якщо воно не суперечить догматичним визначенням. Доктринальний розвиток, який досягає глибшого рівня сенсу доктрини, повинен відбуватися поступово, протягом тривалого періоду дозрівання. Останню вчительську заяву щодо обговорюваної теми Конгрегація доктрини віри оголосила у Responsum, опублікованому в березні 2021 року, менше трьох років тому. Вона категорично відкинула можливість благословення таких союзів. Це стосується як публічних, так і приватних благословень людей, які живуть у грішних обставинах.

Як FS обґрунтовує пропозицію нової доктрини, яка не суперечить попередньому документу від 2021 року? По-перше, FS визнає, що як Responsum Конгрегації 2021 року, так і традиційне, дійсне та зобов’язуюче вчення про благословення не дозволяють благословення в ситуаціях, які суперечать Божому закону, як у випадку статевих стосунків поза шлюбом. Це ясно у випадку таїнств, а також інших благословень, які FS називає «літургійними». Такі «літургійні» благословення належать до того, що Церква називає «сакраменталіями», як засвідчує Rituale Romanum. У цих двох типах благословень має бути згода між благословенням і вченням Церкви (FS 9–11).

Створення ad hoc нових благословень

Щоб прийняти благословення в ситуації, яка суперечить Євангелію, Дикастерія віровчення пропонує оригінальне рішення: розширення поняття благословення (FS 7; FS 12). Це обґрунтовується таким чином: «Треба чітко уникати ризику зведення значення благословення лише до такої точки зору [тобто до «літургійних» благословень таїнств і сакраменталій], тому що це спонукало б нас очікувати виконання тих самих моральних умов для простого благословення, які необхідні для прийняття таїнства» (FS 12). Тому потрібне нове поняття благословення, яке виходить за межі сакраментальних благословень, щоб в такий спосіб душпастирсько супроводжувати на шляху людей, які живуть у гріху.

Насправді таке розширення поза межі таїнств вже має місце в інших благословеннях, затверджених Rituale Romanum. Церква не вимагає таких самих моральних умов для благословення, як для прийняття таїнств. Це трапляється, наприклад, у випадку пенітента, який не хоче залишати гріховну ситуацію, але смиренно просить особистого благословення, щоб Господь дав йому світло та силу, необхідні для розуміння та слідування вченню Євангелія. Такий випадок не потребує нового типу «душпастирського» благословення.

Навіщо тоді потрібно розширювати значення «благословення», якщо благословення в розумінні Римського ритуалу вже виходить за межі благословення, що уділяється як таїнство? Причина полягає в тому, що благословення, передбачені Римським ритуалом, можливі лише стосовно «речей, місць або обставин, які не суперечать закону чи духу Євангелія» (FS 10, цитуючи Римський ритуал). Дикастерія Доктрини Віри хоче подолати саме цей пункт, тому що хоче благословити пари в таких ситуаціях, як гомосексуальні стосунки, які суперечать закону та духу Євангелія. Це правда, що Церква може додавати «нові сакраменталії» до існуючих (Sacrosanctum concilium 79), але не може змінювати їхнє значення таким чином, щоб тривіалізувати гріх, особливо в ідеологічно складних культурних ситуаціях, що може ввести вірних в оману. Між тим, саме така зміна значення відбувається в FS, який є документом, який створює нову категорію благословень, які виходять за межі тих, що пов’язані або з таїнством, або з благословенням так, як це розуміє Церква. FS каже, що це позалітургійні благословення, які належать до народної побожності. Тому би існували три види благословень:

А) Молитви, пов’язані з таїнствами, де вимагається, щоб особа була в належному стані для прийняття таїнства, або де просять, щоб людина отримала силу, необхідну для відвернення від гріха.

B) Благословення, які містяться в Римському Ритуалі, і як їх завжди розуміла католицька доктрина; їх можна уділяти особам, навіть якщо вони живуть у гріху, але не «речам, місцям чи обставинам..., які суперечать закону чи духу Євангелія» (FS 10, цитуючи Римський ритуал). Тому можна було б благословити жінку, яка зробила аборт, але не клініку для абортів.

C) Нові благословення, запропоновані FS, були б душпастирськими, позалітургійними та необрядовими. Отже, вони не мали б вже «обрядових» обмежень чи таких, які пов’язані із благословеннями «типу B». Вони могли бути уділені не лише особам, які живуть у гріху, як у «обрядових» благословеннях, але також речам, місцям чи обставинам, які суперечать Євангелію.

Такі благословення «типу С» є новими. Вони не мають літургійного характеру, а радше характер, пов’язаний з «народною побожністю»; у зв’язку з цим вони не ставили б під загрозу євангельську доктрину і не мали б відповідати ані моральним нормам, ані доктрині Церкви. Що можна сказати про цю нову категорію благословень?

Вчення Франциска говорить щось інше, ніж Fiducia supplicans

Перше спостереження полягає в наступному: немає жодних підстав для такого нового вживання ані в біблійних текстах, які цитує FS, ані в попередніх документах Учительського Уряду. Тексти Папи Франциска також не є підставою для такого нового типу благословення. Відповідно до Римського Ритуалу, священник може уділяти благословення («типу B») тому, хто живе в гріху. Цей тип «благословення можна застосувати до людини, яка перебуває у в’язниці, або до групи, яка проходить певний вид терапії», як каже Франциск (цитується в FS 27). Інноваційне «душпастирське» благословення («типу C»), навпаки, виходить за рамки того, що каже Франциск, оскільки таке благословення може бути уділене реальності, яка суперечить Божому закону, як-от позашлюбні стосунки. Насправді, відповідно до критеріїв, що регулюють цей тип благословення, благословити можна навіть клініку абортів чи мафіозну групу.

Довільна влада над значенням слів

Це провадить до другого спостереження: винаходити нові терміни, які суперечать традиційному використанню мови, ризиковано. Така процедура може призвести до свавільного здійснення влади. У нашому випадку факт полягає в тому, що благословення має власну об’єктивну реальність і не може бути змінено за бажанням так, щоб відповідати суб’єктивним намірам, які суперечать природі благословення. Тут пригадуються знамениті слова Хитуна-Бовтуна з «Аліси в країні чудес»: «Коли я вживаю якесь слово, то воно означає те, що я хочу, щоб воно означало, не більше і не менше». Аліса відповідає: "Запитання, чи можеш змусити слова означати різні речі?" Хитун-Бовтун стверджує: «Питання в тому, хто тут має владу; це все".

Справжня мета створення нових благословень

Третє спостереження стосується самого поняття «позалітургійних благословень», які не мають на меті санкціонувати щось (FS 34), тобто «душпастирського» благословення («типу С»). Чим вони відрізняються від благословення, передбаченого Римським ритуалом («типу B»)? Різниця полягає не в спонтанній природі цього благословення, що вже можливо в благословеннях «типу B», тому що вони не повинні бути регламентовані чи затверджені в Римському Ритуалі. Різниця також не стосується народної побожності, тому що благословення згідно з Римським Ритуалом вже адаптовані сьогодні до народної побожності, що пов’язано із освяченням предметів, місць і людей. Здається, інноваційне «душпастирське» благословення було створено ad hoc, щоб благословляти ситуації, що суперечать закону та духу Євангелія.

Це не благословення

Це підводить нас до четвертого спостереження, пов’язаного з метою такого «душпастирського» благословення, яке відрізняється від «ритуального» благословення Римського Ритуалу. «душпастирське» благословення може стосуватися ситуацій, яка суперечать Євангелію. Слід зазначити, що тут благословляють не тільки грішних людей, але через факт благословення пари, благословляються самі грішні стосунки. Однак Бог не може уділити Свою благодать стосункам, які прямо протистоять Йому і не можуть бути спрямовані на Нього. Статевий акт поза шлюбом не може наблизити людей до Бога і тому не може бути відкритим для Божого благословення. Тому, якби таке благословення було уділене, єдиним ефектом було б введення в оману тих, хто його приймав або був присутній при цьому. Такі особи подумають, що Бог благословляє те, що Він не може благословити. Отже, «душпастирське» благословення не було б ні душпастирським, ні благословенням. Це правда, що кардинал Фернандес у пізнішому коментарі для Infovaticana сказав, що тут благословляється не союз, а пара. Однак це означає позбавити слова їх значення, тому що те, що визначає пару, це власне те, що тут йдеться саме про стосунки.

Труднощі благословення стосунків або пари особливо очевидні у випадку гомосексуалізму. У Біблії благословення асоціюється з порядком, встановленим Богом; [порядок] який є добрий з Божої волі. Цей порядок заснований на статевій відмінності між чоловіком і жінкою, які покликані бути одним тілом. Благословення реальності, яка суперечить творінню, не тільки неможливе; воно є богохульством. Знову ж таки, йдеться не про благословення тих, хто «живе у стосунках, які жодним чином не можна порівняти з шлюбом» (FS 30), а про благословення самих стосунків, які не можна порівняти з шлюбом. Саме з цією метою було створено новий тип благословення (FS 7:12).

У тексті є кілька аргументів, які намагаються виправдати такі благословення. По-перше, можливість виникнення обставин, які зменшують відповідальність грішника. Проте такі обставини стосуються особи, а не самих стосунків. Йдеться також про те, що прохання про благословення уможливлює добро у формі визнання цими людьми свого поточного становища, ніби прохання про благословення вже означає відкриття на Бога та на навернення. Це може бути правдою для тих, хто просить благословення для себе, але не для тих, хто просить благословення як пара. Останні, просячи благословення, хочуть прямо чи опосередковано виправдати свої стосунки в очах Бога, не визнаючи, що саме ці стосунки відділяють їх від Бога. Нарешті, стверджується, що у стосунках є позитивні елементи, і що власне вони можуть бути благословенні. Однак ці позитивні елементи (наприклад, допомога один одному при хворобі) є другорядними по відношенню до самих стосунків - їхньою визначальною характеристикою є спільність статевих актів. Такі елементи не змінюють природу відповідних стосунків, які в жодному разі не можуть бути спрямовані до Бога, як уже зазначено у Responsum Конгрегації Доктрини Віри від 2021 року. Навіть у клініці для абортів є позитивні елементи: починаючи від анестезіологів, які знімають фізичний біль, до лікарів, які хочуть захистити життя жінки, яка робить аборт.

Священник завжди діє від імені Христа і Церкви

П’яте зауваження стосується внутрішньої непослідовності цих інноваційних «душпастирських» благословень. Чи можна уділити позалітургійне благословення, тобто благословення, яке б офіційно не представляло вчення Христа чи Церкви? Ключ до відповіді на це питання полягає не в тому, чи такі обряди офіційно схвалені чи, скоріше, проводяться спонтанно. Справа в іншому: чи той, хто дає благословення, є священником, а отже представником Христа і Церкви. FS стверджує, що для священника не є проблемою приєднатися до молитви тих, хто опинився в ситуації, що суперечить Євангелію (FS 30). Однак у такому благословенні священник робить більше, ніж просто приєднується до них у молитві – він радше закликає до надання Божих дарів їхньому союзу. Коли священник діє як священник, він робить це в ім’я Христа та Церкви. Стверджувати, що людина може відокремити значення цього благословення від вчення Церкви, означає постулювати дуалізм між тим, чого навчає Церква, і тим, що вона робить. Однак, як навчає Другий Ватиканський Собор, Об’явлення було дане нам у вчинках і словах, які є нероздільними (Dei Verbum 2), і проповідь Церкви не може відокремити діла від слів. Саме звичайні люди, до яких цей документ прагне звернутись, сприяючи народній побожності, найбільш схильні до того, щоб бути введеними в оману символічними актами, які суперечать доктрині, оскільки вони інтуїтивно розумітимуть доктринальний зміст цього акту.

Чи може католик прийняти «Fiducia supplicans»?

У світлі сказаного, чи може вірний католик прийняти вчення FS? Враховуючи єдність вчинків і слів у християнській вірі, можна погодитися, що благословення таких союзів є добрим – навіть у душпастирському плані – лише тоді, коли хтось вірить, що такі союзи об’єктивно не суперечать Божому закону. У зв’язку з цим, поки Папа Франциск підтримує вчення, згідно з яким гомосексуальні союзи завжди суперечать Божому закону, він опосередковано підтверджує, що таких благословень уділяти не можна. Таким чином, вчення FS є внутрішьо суперечливим і потребує подальших роз’яснень. Церква не може робити одне, а навчати іншого, бо, як писав св. Ігнатій Антіохійський, Христос був Учителем, «Який сказав і це сталося». Тому ніхто не може відокремити Його Тіло від Його Слова.

Чи може священник благословити гомосексуальні стосунки, а єпископ на це погодитися?

Інше питання полягає в тому, чи може священник погодитися благословити такі союзи, деякі з яких співіснують із законним шлюбом або в яких зміна партнерів не є чимось незвичайним. Відповідно до FS, він міг би зробити це за допомогою позалітургійного, неофіційного «душпастирського» благословення. Це означало б, що священник давав би таке благословення, не діючи від імені Христа та Церкви. Це означало б, що він би не діяв як священник. Насправді він уділяв би таке благословення не як священник Христа, а як той, хто відкинув Христа. Священник, який благословляє такі стосунки, представляє їх як шлях до Творця. Тому він чинить святотатство і богохульство проти задуму Творця і проти Христа, Який помер за нас для того, щоб здійснився задум Творця. Те саме стосується єпархіального єпископа. Як пастир своєї локальної Церкви, він зобов’язаний запобігати таким богохульним вчинкам, інакше він став би їхнім співучасником і зрікся б даного йому Христом повноваження утверджувати своїх братів у вірі.

Священники повинні проголошувати Божу любов і доброту до всіх людей, допомагаючи молитвою і порадою грішникам і тим, хто немічний і має труднощі в наверненні. Це зовсім інше, ніж давати їм вигадані та оманливі знаки та слова про те, що Бог не надто стурбований гріхом. Це приховування правди про те, що гріх у думках, словах і вчинках відділяє нас від Бога.

Для гріха немає благословення

Немає благословення – не тільки публічного, а й приватного – для грішників, які живуть в умовах, об’єктивно суперечливих святій Божій волі. Не є доказом здорової герменевтики те, що відважних захисників християнської доктрини клеймують як ригористів, більше зацікавлених у законному виконанні своїх моральних норм, ніж у спасінні конкретних людей. Ісус каже простим людям: «Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас. Візьміть ярмо моє на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим. Ярмо бо моє любе й тягар мій легкий». Апостол пояснює це так: «[…] заповіді його не тяжкі. Бо все, що народжується від Бога, перемагає світ. І оце перемога, яка перемогла світ: віра наша. А хто перемагає світ, як не той, хто вірує, що Ісус - Син Божий?» (1 Івана 5:3-5). У час, коли фальшива антропологія підриває Божу інституцію подружжя між чоловіком і жінкою, сім’єю та дітьми, Церква має пам’ятати слова свого Господа і Голови: «Входьте вузькими дверима, бо просторі ті двері й розлога та дорога, що веде на погибель, і багато нею ходять. Але тісні ті двері й вузька та дорога, що веде до життя, і мало таких, що її знаходять» (Мт 7:13-14).

Кардинал Герхард Людвіг Мюллер