Кардинал Мюллер: мене запросили на Синод «з тактичних причин»
  • Чтв, 05/10/2023 - 15:13

Кардинал Герхарда Мюллера запросили на Синод про Синодальність з «тактичних причин»; синодальне керівництво хотіло «уникнути враження односторонності». Так про свою участь у римському етапі Синоду про Синодальність каже сам колишній префект Конгрегації доктрини віри.

У розмові з німецькою інформагенцією «DPA» кардинал Мюллер сказав, що після триваючого Синоду «Єпископів» (а насправді це Синод Народу Божого, бо право голосу мають також миряни) він не очікує якоїсь конкретної заяви, пише pch24.pl.

«Голосування Синоду має лише дорадчий характер, це демонстрація незобов’язуючого обміну думками. Остаточно вийде так, що кінцевий документ приготує на свій смак Папа в колі своїх приятелів. Це дуже сумнівно», - сказав він. За його словами, залишається невідомо, чи після Синоду Папа висловиться силою авторитету свого уряду, чи швидше збере усі думки як свого роду керівні вказівки синодального процесу.

На думку кардинала, існує ризик, що Синод впаде в чисту соціологію, втрачаючи з-перед очей те, що католицьке; це згромадження може поводитись як якесь харитативне міжнародне зібрання.

«Однак відповідною метою Церкви не є входити у публічні дебати на зразок якоїсь позаурядової організації», - сказав він.

«Для мене важливо, щоб ми слухали не лише один одного, але перш за все Ісуса Христа. Зрештою, йдеться про те, що каже Бог, а не про наші ідеї»,- наголошує кардинал.