Кардинал Мюллер видав нову книгу про вічне життя
  • Чтв, 11/05/2023 - 18:36

Днями у Варшаві відбулась презентація нової книги кардинала Мюллера від назвою «Чудо безсмертя. Що буде після земного життя?» видавництва «Esprit».

За словами кардинала Герхарда Мюллера, у книзі він намагався дати відповідь на питання, яке колись поставив Іммануїл Кант: «На що я можу надіятись?» („Was dürfe ich hoffen?”). Кардинал описав фундаментальну відмінність між баченням людини і її призначенням, що виходить із революційних філософій XVIII, XIX i XX століть, а також баченням, що базується на християнській надії.

На запитання журналіста про те, навіщо кардинал вирішив написати книгу на тему вічного життя, він відповів: «Ісус переміг гріх, переміг усіляке зло на землі».  Він також наголосив, що в той час, коли комунізм намагався всіляко усунути Католицьку Церкву із простору формування світу, ми не можемо на це погодитись; бо хоча б вже суспільне вчення Церкви є найкращою можливою відповіддю на промислову революцію. Однак було б великою помилкою задовольнятись лише цим.

«Людське існування не завершується зі смертю. У наших серцях є основне питання: звідки я походжу, куди прямую, у чому сенс життя, що буде після смерті», - сказав він.- «Ми, як Церква, переконані, що Христос є відповіддю на усі ці питання».

Кардинал також говорив про реальність Останнього Суду і вічного засуду, відповідаючи на запитання як ставитись до концепції «загального спасіння», відповідно до якої усім гарантовано перехід до неба. Так не є. Кардинал нагадав, що Бог готовий пробачити усі провини, але для цього необхідною є співпраця людини. «Наприклад, св. Петрові пробачив те, що він зрікся Ісуса. А Юда, однак, відкинув прощення», - зазначив він.