Кардинал Піццабалла обговорив з Франциском розвиток подій на Близькому Сході
  • Срд, 17/01/2024 - 12:08

Латинський патріарх Єрусалиму зустрівся з Папою Франциском. Вони обговорили драматичну ситуацію на Близькому Сході і нагальну потребу розробити канали, якими можна було б доставити гуманітарну допомогу в Газу. До приїзду у Ватикан кардинал П’єрбаттіста Піццабалла перебував у Йорданії, яка, як єдина стабільна країна в регіоні, є відправною точкою для допомоги і комунікації з Газою. Про це з посиланням на Vatican News пише Римсько–Католицька Церква в Україні

Патріарх зазначив, що більшість дій потрібно здійснювати з великою обачністю, бо інакше вони не матимуть успіху. Йдеться не лише про те, щоб уможливити доставку вкрай необхідної допомоги виснаженому населенню Гази, але й про те, щоб домогтися припинення вогню та звільнення заручників. Патріарх зізнався, що також говорив з Франциском про майбутнє християн на Близькому Сході. Він підкреслив, що ситуація викликає все більше занепокоєння і потрібні великі зусилля, щоб змінити поточний порядок речей в регіоні.

Говорячи про свій тижневий візит до Йорданії, кардинал Піццабалла зазначив, що «ситуація там складна, але це єдина країна, яка є стабільною як з політичної, так і з гуманітарної точки зору для палестинського народу, особливо для Гази». Патріарх зізнався, що коли потрібна гуманітарна допомога для палестинців, то надійною адресою є дім Короля Йорданії. Саме завдяки його втручанню напередодні Різдва Христового гелікоптером були доставлені продукти харчування та життєво необхідні медикаменти для християн, які знайшли притулок на території католицької парафії в Газі.

Йорданія наразі є «найстабільнішою точкою опори», але «існує мінімальна співпраця також з гуманітарними організаціями та Єгиптом». Кардинал Піццабалла підкреслив, що необхідно наполягати на співпраці, оскільки дипломатія і політика є єдиними можливими каналами, які існують для того, щоб не залишити Газу тільки як терен жорстоких боїв і застосування зброї.