Кардинал Сара закликав на Синоді, щоб Церква сміливо проголошувала спасительні істини
  • Птн, 19/10/2018 - 08:22

Той факт, що деякі молоді люди не згодні з католицьким моральним вченням, а також тим, що стосується сфери сексуальності, не означає, що вчення Церкви є незрозумілим, чи що його треба змінити, – сказав кардинал Роберт Сара. Префект Конгрегації Богослужіння і дисципліни Таїнств виступив 16 жовтня під час загальних зборів Синоду Єпископів. Зміст його виступу представило американське агентство CNS.

Уродженець Гвінеї кардинал Сара сказав, що Церква і її пастирі повинні відважно пропонувати християнський ідеал, що відповідає католицькій моральній доктрині, а не розбавляти його, приховуючи істину, щоб залучити молодь до Церкви. Він додав, що Ісус не знижував вимоги Свого послання, і Церква не може цього зробити.

Кардинал Сара зазначив, що в межах підготовки до Синоду деякі молоді люди попросили Церкву чітко представити своє вчення про деякі питання, які особливо близькі їхнім серцям: свободу у всіх сферах, а не тільки в сексуальних відносинах, відсутність дискримінації з огляду на сексуальну орієнтацію, рівність чоловіків і жінок, також у Церкві, і т. д. Інші, однак, вимагають не тільки відкритої дискусії, а й радикальних змін, реального і правдивого повернення Церкви на 180 градусів у її вченні в цих сферах, – сказав африканський кардинал.

На думку кардинала Сари, не всі мусять поділяти вчення Церкви, але ніхто не може сказати, що воно незрозуміле. Можливо, бракує чіткості деяких пастирів щодо пояснення доктрини, і це вимагає глибокого іспиту совісті. Він згадав про зустріч Ісуса з багатим юнаком, який хотів піти за Ним, але не був готовий покинути свій статок. Він зазначив, що Ісус не знижував вимоги, і Церква не може знизити вимоги.

Префект Конгрегації Богослужіння і дисципліни Таїнств наголосив, що одна з особливостей молодих людей – їхній ідеалізм і високі цілі, не тільки щодо їхніх професійних і особистих амбіцій, а й також у сферах справедливості, прозорості у боротьбі з корупцією та повазі до людської гідності.

«Недооцінка здорового ідеалізму молоді є серйозною помилкою та ознакою браку поваги», – сказав він і наголосив, що таке ставлення також зачиняє двері до правдивого процесу розвитку, дозрівання та святості. Кардинал Сара зазначив, що поважаючи і просуваючи ідеалізм молоді, ми робимо можливим, щоб вони стали «найціннішим багатством суспільства, яке хоче розвиватися та вдосконалюватися».