Кардинал Таґле: покликані бути сіллю землі серед ситуацій непевності
  • Чтв, 15/06/2023 - 13:35

В одній зі своїх проповідей в Демократичній Республіці Конго пропрефект Дикастерії у справах євангелізації поділився своїми роздумами про те, що означає бути світлом світу і сіллю землі у ситуаціях конфліктів та нестабільності в суспільстві

Нещодавно кардинал Луїс Антоніо Ґокім Таґле, пропрефект Дикастерії у справах євангелізації, відвідав Демократичну Республіку Конго, щоб підтримати Церкву у час, коли країна переживає неспокійні часи, позначені конфліктами та насильством. В неділю, 11 червня 2023 року, він у якості Папського легата очолив центральну Святу Месу в рамках Національного Євхаристійного Конгресу, а 13 червня відвідав місто Ґома на сході країни, де в храмі Матері Божої з гори Кармель відслужив Святу Месу, окреслюючи у проповіді аспект свідчення, яким повинен відзначатися кожен охрещений. Про це повідомляє інформаційна агенція «Fides».

Роль християн у неспокійних регіонах

Кардинал Луїс Таґле запевнив близькість Папи Франциска з вірними міста Ґома, яке він не зміг на жаль відвідати під час своєї XL Апостольської подорожі до Південного Судану та Демократичної Республіки Конго, здійсненної від 31 січня до 5 лютого цього року.

Пригадуючи про напружену конфліктну ситуацію в провінції Північного Ківу, пропрефект Дикастерії у справах євангелізації зосередився на словах Ісуса, Який закликає своїх учнів бути «сіллю землі і світлом світу». «І сіль, і світло не привертають до себе уваги, не служать задля своїх інтересів. Вони служать чомусь іншому, а не собі. Сіль служить для додання смаку їжі, для збереження їжі та лікування деяких хвороб. Світло в будинку служить для пошуку предметів, орієнтації, уникнення нещасних випадків», – зауважив кардинал Таґле.

За його словами, багато хто, навіть у Ґомі та Північному Ківу, вважають життя позбавленим смаку та сенсу. Вони відчувають, що до них ставляться як до їжі, позбавленої смаку, яку слід викинути, вони проживають своє життя в темряві. У цій ситуації християни можуть відіграти ключове значення. «Завдяки нашому співчуттю, нашому смиренному служінню в ім’я Ісуса, ми сподіваємося, що багато людей зможуть пережити досвід зустрічі з Христом, знайшовши новий сенс і новий смак у своєму житті», – наголосив пропрефект Дикастерії у справах євангелізації.

Свідчити світло Христа та «смак» Євангелія

Продовжуючи говорити про місію християн серед ситуацій напруженості та конфлікту, кардинал Таґле сказав, що також у Ґомі кожна охрещена особа, кожна родина, кожна школа, лікарня чи парафія, кожна організація та церковний рух, кожна спільнота богопосвячених осіб і кожен священник покликані бути сіллю землі та світлом світу. Це можливо зреалізувати, кажучи своє так «справедливості, заснованій на правді», прощенню та примиренню, а також «тривкому миру для нас, для наших дітей та їхніх дітей». Таким чином, навіть у страждальному регіоні Північного Ківу учні Ісуса покликані перш за все пропонувати кожному «чудовий смак» і світло Ісуса та його Євангелія. Йдеться про той смак і світло, які «походять не від нас, але від Ісуса, який діє в нас через Святого Духа», – підкреслив пропрефект Дикастерії у справах євангелізації.