Колишній редактор «Telegraph»: понтифікату Франциска характерна «інтелектуальна недостатність»
  • Птн, 21/07/2017 - 12:51

Чарльз Мур, журналіст, автор і колишній редактор видань «Daily Telegraph», «Sunday Telegraph» та «Spectator», а також навернений католик, розповів в інтерв’ю італійській газеті, що він зрадів, коли було обрано Папу Франциска, однак його понтифікат спричиняє замішання в Церкві. «В мене складається таке враження, що Папа Франциск може бути не настільки інтелектуально сильним як Папа Бенедикт XVI і св. Папа Іван Павло ІІ», - зазначив він.

«Як на мене, його енцикліка «Laudato Si’» не є добре обґрунтована», - каже Мур, - «вона недобре зібрана докупи».

«Я високо ціную в католицькому вченні те, що існує міцна теологічна та інтелектуальна нитка впродовж усієї дискусії, яка дозволяє особі визначитись: погоджується вона з нею чи ні», - говорить п. Мур.- «На мою думку, ця інтелектуальна недостатність у цьому понтифікаті може спричиняти певну організаційну недостатність та легке відчуття замішання».

Чарльз Мур, автор офіційної біографії Маргарет Тетчер, говорив про це в інтерв’ю для липнево-серпневого випуску італійського журналу «Посланець Св. Антонія», який випускають францисканці в Падуї.

Ще в 2015 році у своїй колонці в «Daily Telegraph» Мур висловлював певну критику «Laudato Si’», зазначаючи, що вона занадто песимістична в тому, що стосується глобального порядку.

В інтерв’ю для францисканського журналу він зазначив, що вважає, що Колегія Кардиналів зробила правильний вибір, обираючи кардинала Берґольйо на пост Папи в 2013 році. «Йому добре вдається заново повторювати ті очевидні речі, про які люди забувають», - зазначає Мур. – «Наприклад, дуже хорошою ідеєю було провести Рік Милосердя, щоб роздумати над милосердям, що нагадує нам про те, якими ми стоїмо перед Ісусом і як ставимось одні до одного».

Пан Мур навернувся в католицизм з англіканства на початку 1990-их після рішення Церкви Англії висвячувати жінок. «Найбільше в цьому рішенні англікан мене засмутило те, що воно було антиекуменічним», - зазначив він у інтерв’ю.- «Вони вважали, що роблять крок в сторону сучасності, однак зневажили Католицьку і Православну Церкву. Мені цей шлях видався неправильним. Зрештою, усе це змусило мене зосередитись на тому, що я вважаю автентичною Церквою, і я зрозумів, що ця автентична Церква – це Римо-Католицька», цитує слова журналіста Catholic Herald.