Ла-Пас: зустріч єпископів Болівії, Чилі та Перу
  • Пон, 28/10/2013 - 15:43

Регіональна інтеграція, питання міграції і ситуація з молоддю – це основні питання, які піднімалися в ході чотириденної наради в місті Ла-Пас, єпископами трьох країн Латинської Америки: Болівія, Чилі та Перу.

На додаток до цих тем, які єпископи обговорювали з душпастирського погляду, була піднята також проблема становища Церкви в регіоні, у зв'язку з акцентами, встановленими існуючим понтифікатом. Точкою відліку став виступ Папи Франциска до Ради Єпископатів Латинської Америки (CELAM), який Святіший Отець виголосив в липні поточного року, на засіданні Ради в Ріо-де-Жанейро.

Під час завершальної зустрічі в Ла-Пасі, єпископи відзначили також важливість зміцнення зв'язків спільності та братерства, які об'єднують їхні місцеві церкви. Чимало з проблем дуже схожі. Історичні, географічні та соціально-економічні зв’язки між згаданими державами дуже сильні. Тому потрібно дбати про духовну єдність віруючих, незалежно від того, по яку сторону кордону вони живуть.

Голови трьох єпископатів: Єпископ Оскар Апарісіо (Болівія), Архиєпископ Рікардо Ессаті (Чилі) і Архиєпископ Сальвадор Пінейро (Перу), представили ЗМІ документ з пропозиціями щодо можливих шляхів подолання націоналістичних ідеологій, які розділяють ці три держави. Також у документі вони вказали на можливий компроміс у напрямку інтеграції народів, що проживають у їхніх державах.

«Для подолання націоналістичних ідеологій та усього, що все ще розділяє нас, ми хочемо посилити взаємозв’язок для кращого взаємного пізнання та обміну досвідом. Коли ми краще пізнаємо одні одних, ми зможемо краще спільно простувати в майбутнє», – зазначили у документі голови єпископатів.

Загальною проблемою є збільшення незаконного обігу наркотиків в регіоні та зростання убогості, яка в основному вражає корінне населення. Серед іншого, це є наслідком поглиблення соціальної нерівності, зміни клімату та результатом реалізації промислових проектів, що мають руйнівний вплив на навколишнє середовище. Все це вказує на потребу дбати про справи сім’ї та майбутнє молоді. «Ми підтверджуємо цінність сім'ї, і робимо наш вибір іти з молоддю, пропонуючи Євангеліє, в актуальній формі – як проект на життя», – читаємо в підсумковому документі.

Нарада єпископів Болівії, Перу і Чилі в Ла-Пасі, була п'ятою зустріччю такого типу. Попередні відбулися в Ікіке (2000), Санта-Крус (2003 ), Ліма ( 2006) і Сантьяго-де-Чилі (2011).

За матеріалами: http://pl.radiovaticana.va