Літургія має давати передсмак неба,- єпископ Варден з Норвегії
  • Чтв, 24/11/2022 - 17:20

Норвезький єпископ, який навернувся з лютеранства і був прийнятий до Католицької Церкви в 1993 році, розповів, що важливу роль у його наверненні відіграла відправа літургії.

Єпископ Варден нагадав, що Собор заповідав відправляти літургію таким чином, щоб вона давала передсмак літургії в небі. «Мій досвід показує, що власне цього сьогодні прагнуть люди, як молоді, так і старші. Тому нам слід з покорою і детермінацією прагнути до цієї мети, зберігаючи єдність Церкви», - додав він. Єрарх зазначив, що в такі часи, як наші, позначені збірною амнезією, багато молодих людей в природній спосіб хочуть глибоко черпати з джерел минулого.

Щодо своїх душпастирських планів на майбутнє, норвезький єпископ розповів, що вони, перш за все, зосереджені на проголошенні і навчанні, щоб люди могли краще пізнати скарби віри: «Мене дуже заохочує те, що так багато людей хочуть дізнатись більше про віру і зустріти таємницю у ретельно відправленій літургії».

Глава територіальної прелатури в Трондхеймі сказав, що йому залежить на тому, щоб розвивати життя спільноти в Церкві. Він випробовує різні моделі спільнот серед священників, студентів і молоді, молодих подруж та старших людей. "Належати до Церкви – це означає належати до спільноти. Це має стати більш чітким",– додає єпископ-трапіст. За його словами, з того часу як його призначили до Трондхейму, він намагається поєднувати бенедиктинську духовність із актуальними обов’язками.