Міністранти та католицькі школи – основні джерела духовних покликань
  • Срд, 17/07/2019 - 15:42

Джорджтаунський університет у США провів дослідження серед нововисвячених священників, прийшовши до висновку, що джерелом покликань, переважно, є міністранти та учні католицьких шкіл.

Дослідження виявили, що численні новопресвітери почали думати про священиче служіння в дуже ранньому віці: 40 відсотків з них  між 5 і 13 роками життя. А серед них аж 78 процентів були міністрантами, тобто юними церковними прислужниками, які прислуговують священикові під час відправи Євхаристії та інших богослужінь. Зазвичай, міністрантами, після належного приготування, є хлопчики та підлітки, але в багатьох країнах за дозволом місцевих єпископів це служіння виконують також і дівчатка.

Іншим середовищем, сприятливим для виховання покликань до священства та чернечого життя, є католицькі школи та інші навчальні заклади Церкви. В США кожен другий нововисвячений священник був учнем католицьких шкіл.

На жаль, католицька освіта у США перебуває в кризовій ситуаціїі. Протягом останніх десяти років закрили 1267 шкіл, хоча відкрились і нові в інших частинах країни. Це, в основному, пов’язане з труднощами у фінансуванні приватних навчальних закладів та поступовому зубожінні населення.

Однак, незважаючи на труднощі, мережа католицької освіта та виховання в США докладає великих зусиль, аби католицькі освітні заклади, згідно з вченням Церкви та навчанням Папи Франциска, виховували до гуманізму, плекали в молоді духовні цінності, а дбання про душпастирство наймолодших, міністрантів та церковне шкільництво сприяє збільшенню покликань до священичого й богопосвяченого життя.