Митрополит Львівський звершив пресвітерське рукоположення в паризькому Соборі св. Володимира
  • Втр, 31/03/2015 - 12:44

У п’яту неділю Великого Посту, 29 березня 2015 року, на архиєрейській Божественній Літургії у паризькому катедральному Соборі св. Володимира владика Ігор Возьняк, Архієпископ і Митрополит Львівський, уділив священиче рукоположення диякону Ігорю Ранці.

З митрополитом Божественну Літургію молився єпископ Парижу владика Борис Ґудзяк, а співслужили архієреям протоєрей Михайло Романюк – настоятель паризької катедри, митрофорний протоєрей Роман Кравчик – настоятель львівського Собору св. Юра, єрей Іван Майсейчик – парох Антверпену (Білоруська Греко-Католицька Церква), а також численні римо-католицької священики, котрі були гостями рукоположуваного. Це, зокрема, монсеньйор Жан-Люп Лякруа – парох сусідньої парафії Сан-Сульпіс, – однієї із центральних у Парижі, разом із спільнотою парафіяльного духовенства, у якій мешкає
новопоставлений пресвітер, а також його однокурсники – священики із Паризького Католицького Університету, котрі представляли кільканадцять різних країн Америки, Африки та Азії.

У своїй проповіді митрополит Львівський наголосив, що священик – це той, хто вибраний Ісусом Христом та назнаменований Святим Духом, і якому довірено справу спасіння людей, що є питанням великої відповідальності. Тому, святитель заохотив новоєрея багато молитися та постити, і побажав йому управляти Божими дарами, а не закопувати їх. Присутнім же святитель запропонував пам’ятати про новопоставленого о.Ігора Ранцю в молитві.

Владика Борис Ґудзяк, представляючи українській церковній громаді Парижу львівського митрополита Ігоря Возьняка як єрарха УГКЦ високого рангу, подякував йому за звершене рукоположення та за візит до  паризької єпархії, який ще продовжуватиметься у Бельгії, відзначивши, що священича постава митрополита Ігоря закорінена у глибокому монашому досвіді та збагачена служінням у переслідуваній катакомбній Церкві

Новопоставлений священик Ігор Ранця є випускником Львівської Духовної Семінарії Святого Духа та Українського Католицького Університету. Перед духовною формацією він також закінчив географічний факультет Львівського національного університету ім. І. Франка, де викладав деякий час. Після свячень о. Ігор Ранця продовжить вищі богословські студії з еклезіології в Паризькому Католицькому Університеті та паралельно здійснюватиме священиче служіння у Парижі.

Варто зауважити, що за останніх пів століття – це лише третє пресвітерське рукоположення у паризькому Соборі св. Володимира .