Між патологією та упередженням: увага Церкви до проблеми аутизму
  • Чтв, 03/04/2014 - 18:20

2 квітня відзначили VII Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Архиєпископ Зигмунт Зімовські, голова Папської Ради з душпастирства працівників охорони здоров'я, оприлюднив з цієї нагоди послання, в якому констатує: «Існує реальна проблема інтеграції та комунікації, яка зачіпає як аутиста, так і тих, хто з ним контактує». Як же вирішити цю проблему? За словами монсеньйора Зімовські, відповісти на це запитання нелегко: відповідь має базуватися на «етиці солідарності, до якої всі ми повинні повернутися і яку повинні розвивати». Необхідно, пише керівник ватиканського відомства з питань охорони здоров'я, обрати шлях інтеграції в громаду, долаючи ізоляцію і бар'єри, поставлені між патологією та упередженням, і зміцнюючи міжособистісні взаємини. Це можна здійснити і в соціальному плані, об'єднуючи зусилля різних громадських рівнів – у сфері медицини, інформації, комунікації та освіти. Метою таких зусиль має бути досягнення справжнього розуміння і прийняття хвороби, при якому в жодному разі не заперечується і не зачіпається гідність кожної людини.

На знак уваги до проблеми аутизму Папська Рада з душпастирства медичних працівників організовує в листопаді міжнародну конференцію «Аутизм як багатолика недуга: відродити Надію».

Послання монсеньйора Зімовські на Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму закінчується цитатою з апостольського послання «Evangelii gaudium» про необхідність приділяти увагу новим формам бідності та немочі, в яких ми покликані побачити лик страждаючого Христа.

За матеріалами: ru.radiovaticana.va