Небезпеки для духовного життя, які несуть смартфони
  • Втр, 18/04/2023 - 14:51

Подумаймо лише про деякі речі, які зараз ми можемо робити набагато легше, ніж до винаходу смартфонів: ми можемо за лічені секунди знайти дорогу куди завгодно; ми можемо купити (або позичити) майже будь-яку книгу, де б ми не були; ми можемо перевірити свій банківський рахунок і дізнатися останні новини кількома швидкими дотиками на телефоні. Але з великою силою приходить і велика відповідальність. Епоха смартфонів має і зворотній бік. Ви носите в кишені нове джерело для старих спокус.

 

Власникам смартфонів слід пам'ятати про шість небезпек, пов’язаних із ними.

1. Смартфони марнують наш час

Час – це ваш найцінніший дар. У вас є лише обмежена його кількість. Середньостатистична людина живе 27 375 днів. Якщо ви старше 27 років, ви прожили 10 000 із цих днів. Ви вже ніколи не зможете повернути ці дні назад. Тому пильнуйте, як ви живете. “Тож, уважайте пильно, як маєте поводитися, – не як немудрі, а як мудрі, використовуючи час, бо дні лихі” (Еф. 5, 15-16).

Ми живемо дбайливо, коли живемо цілеспрямовано. Ми проводимо понад три години на день, дивлячись у свої смартфони. Це майже один день з кожного тижня – або 11 років нашого життя! Можливо, це і не гріх, але, швидше за все, не найкраще використання нашого часу.

2. Смартфони можуть спокусити нас до цінностей світу

Світ постійно кричить на вас через Інтернет. Тепер ви носите Інтернет у кишені. Це спокуса, з якою не стикалися попередні покоління християн. Система цінностей світу – секс, зарплата, статус – з’являється на вашому екрані кожного разу, коли ви його відкриваєте.

Якщо ви будете слухати те, що знаходите в Інтернеті, досить довго, ви почнете думати, що це правильно. Зрештою, ви будете копіювати поведінку. Павло говорить нам про це у посланні до Римлян 12, 2:“І не вподібнюйтеся до цього світу, але перемінюйтесь обновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале”.

У системі цінностей світу мають значення лише найкрасивіші люди, які мають найбільше задоволення і найбільше грошей. Світ у мобільному телефоні віддзеркалює цю систему цінностей. Важко протистояти цьому потягу, коли ви постійно в телефоні.

3. Смартфони можуть втягнути нас у непродуктивні суперечки

Це дуже легко зробити, особливо в соціальних мережах. Ми читаємо щось, що нас ображає, і кожна кісточка нашого тіла хоче відповісти гнівом. Але ми не можемо. Чому?

Павло говорить про це у Посланні до Тита 3,9: “А безглуздих питань, родоводів, спорів та суперечок про закон уникай, бо вони безкорисні й марні”.

Деякі люди живуть, аби зачепити вас. Вони завжди шукають сварки. Не ловіться на їхню приманку.

4. Смартфони можуть спокушати нас змагатися і хизуватися

Ми хочемо, щоб усі знали, що в нас усе гаразд – наші сім’ї працюють безперебійно, наші церкви розвиваються, а наше духовне життя ніколи не стикається з перешкодами. Саме це ми бачимо, коли відкриваємо Instagram, Facebook, Twitter чи інші соціальні мережі. Люди завжди хочуть показати себе з найкращого боку.

Знаєте, хто так само робив? Фарисеї. Це гріх, за який Ісус картав їх найбільше. Він називав їх лицемірами, коли бачив це в них.

Ісус сказав: “Уважайте добре, щоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьми, які бачили б вас, а то не матимете нагороди в Отця вашого, що на небі” (Мт. 6, 1).

Коли ви публікуєте фото, де ви робите щось благочестиве, щоб інші могли помилуватися, ви вже отримали свою нагороду.

5. Смартфони можуть зробити нас залежними від схвалення інших

Саме це робить людей такими залежними від соціальних мереж. Щоразу, коли ми щось публікуємо, ми постійно перевіряємо, чи сподобалося людям те, чим ми поділилися. Це одна з головних причин, чому ми так часто перевіряємо свої смартфони.

В апостола Павла не було смартфона, але він розумів спокусу і вирішив жити контркультурно у цьому відношенні. У посланні до Галатів 1, 10 він писав: “Хіба я отим запобігаю ласки у людей чи в Бога? Хіба намагаюся людям подобатися? Якби я ще й людям хотів подобатися, я не був би Христовим слугою”.

Не можна бути Христовим слугою і намагатися догодити іншим. Це неможливо.

6. Смартфони можуть відволікати нас від найважливішого

Якщо ви готові витратити 11 років свого життя на смартфон і брати його в руки в будь-який час доби, незалежно від того, що ви робите, він має більшу цінність, ніж будь-що інше у вашому житті. Тоді ваш телефон стає вашим богом.

У цей момент не ви володієте смартфоном, а він володіє вами.

Пам’ятаєте історію про Марію й Марту з Євангелія від Луки? Марта зайнята важливою роботою – готує їжу і є хорошою господинею. Але Ісус хвалить Марію за те, що вона робить щось ще більш важливе – проводить час із Ним.

Якщо у вас є можливість переглянути стрічку соціальних мереж на телефоні, то у вас є час, який ви можете провести біля ніг Ісуса.

Ваш смартфон може бути потужним інструментом для слави Божої, але він також може бути небезпечним саботажником духовного життя.

Насправді вибір за вами.

 

Автор: Рік Уоррен

За матеріалами Слово про Слово