Непал: протестантські церкви були атаковані терористами
  • Птн, 18/09/2015 - 22:27

Чотири вибухи прогриміли близько трьох протестантських церков в Непалі напередодні прийняття нової конституції цієї високогірної країни.

Відповідальність за теракти поки що ніхто на себе не взяв, проте влада підозрює індуїстських екстремістів, які виступали проти світського характеру конституції, що  повинна бути офіційно прийнята 20 вересня. На місцях вибухів були знайдені листівки індуїстського руху «Хінду Морча Непал». Світський характер непальської держави був проголошений в 2007 році, через рік після повалення монархії.

Ситуація в країні загострилася 14 вересня, після того, як конституційні збори відкинули пропозицію національно-демократичної партії Непалу повернути індуїзму статус державної релігії. Ряд націоналістичних індуїстських угруповань, що користуються підтримкою Індії, через це провели демонстрації протесту. За кілька останніх тижнів в зіткненнях між демонстрантами і силами підтримки порядку загинуло більше 40 осіб, у тому числі 11 поліцейських, і одна півторарічна дитина.

У вівторок в результаті вибухів були пошкоджені дві церкви та поранені троє поліцейських, які намагалися знешкодити третю бомбу.

У зв'язку з безладами в Непалі високий представник Ватикану, префект конгрегації євангелізації народів кардинал Федеріко Філоні був змушений скасувати поїздку в цю країну.

Християни і представники інших релігійних меншин Непалу підтримують закріплення світського характеру держави в новій конституції. Однак вони стурбовані зміною тексту статті 31-ї основного закону, відповідно до якої «кримінально караними» визнаються будь-які дії, спрямовані на навернення з однієї віри в іншу.

«У такому вигляді стаття 31 може бути використана індуїстськими фундаменталістами для звинувачення християн в прозелітизмі й боротьбі з ними», - зазначає Радіо Ватикану.